Κ. Μαυρίδης: Η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της

Το ζήτημα της Αμμοχώστου συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την νέα Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Dolors Montserrat (Ισπανία). Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Αναφορών μετά από αίτημα του κ. Λοΐζου Αυξεντίου -εκ μέρους της Κίνησης Εκτοπισμένων Αμμοχώστου- σχετικά με την απόδοση της περιουσίας τους στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Η συζήτηση αφορούσε τα επόμενα βήματα βάσει των  συμπερασμάτων της τελευταίας έκθεσης γεγονότων μετά την αποστολή Ευρωβουλευτών της Επιτροπής στην Αμμόχωστο το 2018.

Αρχικά,

μίλησε ο κ. Αυξεντίου παραθέτοντας την ουσία του προβλήματος και παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη και φωτογραφίες της περιοχής. Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επικεντρώθηκε στις συνομιλίες για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) εξέφρασε πρώτα τη μεγάλη του απογοήτευση από την δήλωση της Ευρ. Επιτροπής επειδή, «εάν δεν είχαν προηγηθεί ήδη δύο αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Αμμόχωστο, θα νόμιζε κανείς ότι είμαστε στην αρχή, στο 2004 όταν υποβλήθηκε το αίτημα του κ. Λ. Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Εκτοπισμένων Αμμοχώστου». Για να καταδείξει την ιδιαιτερότητα του θέματος, ο κ. Μαυρίδης συνέχισε ως εξής:

«Δεν είμαστε στο 2004, όταν ο κ. Αυξεντίου,  βρήκε τη δύναμη να υποβάλει το αίτημά του, ως μια ύστατη κίνηση, ζητώντας την βοήθεια του Ευρωκοινοβουλίου και αυτής της Επιτροπής. Είμαστε στο 2019. Το αίτημα δεν είναι για την συνολική λύση του Κυπριακού, αλλά συγκεκριμένα για την επιστροφή της περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της -όπως έδειξε ο κ. Αυξεντίου στο χάρτη- εφαρμόζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΟΗΕ του 1984. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία με κοινούς κανόνες, που βασίζονται στις αξίες του πολιτισμού μας. Αυτοί οι κοινοί κανόνες συναποτελούν το κράτος δικαίου της ΕΕ (EU Rule of Law) και είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα κράτη-μέλη. H παραβίαση θεμελιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζήτημα που αφορά τα 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες και φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό, αναμένω να κινηθούμε με την σύσταση που έχουμε ενώπιον μας στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής Αναφορών». Στην σύσταση καλείται η Ευρ. Επιτροπή, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα κράτη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέγνωσε απόσπασμα από πρόσφατη απάντηση της κ. Μογκερίνι (Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής) για την Αμμόχωστο, στην οποία επισημαίνει ότι γνώμονα της  Ευρ. Ένωσης αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αρ. 550 του 1984) και άλλες σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν σχεδιασμοί του κατοχικού καθεστώτος της Τουρκίας για παράνομο εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, εισηγήθηκε όπως συμπεριληφθεί και αυτό στην αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου προς άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη. Η Πρόεδρος υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Μαυρίδη να συμπεριληφθεί το θέμα για τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος στην επιστολή προς τα Ευρωπαϊκά όργανα και σημείωσε ότι το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει ανοιχτό.      

Μετά την συζήτηση, ο κ. Μαυρίδης πρότεινε στην Πρόεδρο της Επιτροπής να επισκεφτεί στους επόμενους μήνες την Κύπρο ώστε να έχει προσωπική αντίληψη των πραγμάτων,  πράγμα που αποδέχτηκε.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα