Κ. Μαρκίδης: Χρειάζεται μυαλό και θέληση, όχι χρήματα

Στο δίπτυχο «μυαλό και θέληση» εντοπίζει το συστατικό της επιτυχίας και του μέλλοντος στην επιχειρηματικότητα ο διακεκριμένος Κύπριος Κωνσταντίνος Μαρκίδης, καθηγητής και κάτοχος της έδρας Robert Bauman για θέματα στρατηγικής και ηγεσίας στο London Business School.

Μιλώντας στο Economy Today, ο κος

Μαρκίδης εκτιμά ότι η Κύπρος διαθέτει αρκετά από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να «παράγει» καλή επιχειρηματικότητα, μεταξύ αυτών η εφευρετικότητα, οι ηγετικές προσωπικότητες και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

Επισημαίνει, ωστόσο, πως στην κυπριακή κοινωνία δρουν κατασταλτικοί παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν ως βαρίδια τα οποία τραβούν προς τα κάτω τους νέους, μη αφήνοντάς τους να ανοίξουν τα φτερά τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διακριθούν. Το συνονθύλευμα αυτό ο ίδιος το ονομάζει «κακό περιβάλλον». Ο όρος επί της ουσίας περιλαμβάνει κοινωνικές παθογένειες, όπως την κακή μαζική ψυχολογία, το ρουσφέτι, την κομματοκρατία και την επιλογή προσώπων βάσει λανθασμένων κριτηρίων.

Τέλος, μιλάει για το νέο του βιβλίο, το οποίο διερευνά πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες της κοινωνικής εποχής, καθώς και νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός, οι ασθένειες κλπ.

Σύμφωνα με τον κο Μαρκίδη, το βάρος πρέπει να πέσει στον κάθε ιδιώτη ξεχωριστά, ο οποίος μέσω των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή ενός κακού συστήματος που λειτουργεί προβληματικά ελέω περιορισμένων πόρων.

Κύριε Καθηγητά, ζείτε στο εξωτερικό από το 1981 κι ως εκ τούτου έχετε παρακολουθήσει όλους τους κύκλους της κυπριακής οικονομίας εκ του μακρόθεν. Νιώθετε ότι αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε πιο νηφάλια όσα συμβαίνουν εδώ;

Δεν ξέρω αν αυτό το γεγονός μού δίνει άλλη οπτική γωνία, αλλά επειδή όσα γίνονται στην κυπριακή οικονομία τα βλέπω και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, δε νιώθω ότι συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Τα γεγονότα του χρηματιστηρίου το 1998-1999 με τις φούσκες, τα είχαμε δει και αλλού. Ίσως, λοιπόν, το ότι ζω στο εξωτερικό μού δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνω καλύτερα.

Θεωρείτε ότι η κυπριακή οικονομία έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών;

Συνήθως μας αρέσει να κατηγορούμε και να λέμε ότι προβλήματα όπως η διαφθορά συμβαίνουν μόνο στην Κύπρο. Κοιτάξτε, η Κύπρος είναι ένα μικρό νησάκι που πήρε την ανεξαρτησία του το 1960 και θα μπορούσε να έχει γίνει άλλη μια «Μπανανία» όπως έγιναν όλες οι άλλες αποικίες της Αγγλίας ή της Γαλλίας. Κατάφερε όμως και προόδευσε. Ταυτόχρονα, τα επόμενα 50 χρόνια, είχαμε μεγάλες καταστροφές, όπως η τουρκική εισβολή του 1974 ή η οικονομική κρίση του 2012, αλλά η Κύπρος αντεπεξήλθε και με το παραπάνω. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Κυπρίων ήταν καταρχήν ότι πρόκειται για έναν εφευρετικό λαό. Πάντα κάτι βρίσκουμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Δεύτερον, ο λαός έχει σημαντική μόρφωση, παράλληλα με δίψα για μόρφωση. Ξέρω, θα πείτε ότι αυτό ίσως αλλάζει με τον καιρό, αλλά, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία, μέχρι πριν 20 χρόνια το ποσοστό των αποφοίτων που πήγαιναν να σπουδάσουν στο εξωτερικό τοποθετούσε την Κύπρο στο top 5 του κόσμου. Αν αλλάξει αυτό, η ζημιά θα φανεί στα επόμενα 20-30 χρόνια.

Το λέτε αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις για την ποιότητα της Παιδείας στην Κύπρο δίνουν και παίρνουν.

Αυτό, συμφωνώ, είναι ανησυχητικό για την Κύπρο. Αλλά τα ίδια λένε κι άλλοι λαοί για την Παιδεία τους, όπως οι Γάλλοι. Πάντως, το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν είναι πολύ θετικό, καθώς έτσι βλέπουν πώς δουλεύουν άλλες κοινωνίες. Το χειρότερο για την Κύπρο δεν είναι το σύστημα Παιδείας, αλλά αυτό που αποκαλούμε «περιβάλλον». Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το «περιβάλλον» επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά 70%. Όταν λέμε περιβάλλον, εννοούμε την κουλτούρα, τα κίνητρα που δίνονται, οι αρχές, οι αξίες κλπ. Επί της ουσίας, αυτό ως σύνολο αποφασίζει πού θα κινηθεί ο καθένας. Στην Κύπρο, το «περιβάλλον» της κοινωνίας μας δεν είναι το καλύτερο δυνατό για να μάς επιτρέψει να κάνουμε αυτό που πρέπει και να καταφέρουμε όσα μπορούμε βάσει της μόρφωσης και του μυαλού που έχουμε ως Κύπριοι. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα