Κ. Λοϊζίδης της Astrobank στο Σίγμα: Πως θα στηρίξουν οι τράπεζες

Στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» μίλησε απόψε ο Διευθύνων Σύμβουλος – Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Astrobank, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης

Ο κ. Λοϊζίδης συνεχάρη την κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε. Συνόψισε τα μέτρα σε 5 διαφορετικούς πυλώνες: 1. Τα μέτρα του Υπουργείο Εργασίας, 2. Της Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών, 3. Τις εγγυήσεις του Υπουργείου

Οικονομικών για να βοηθηθούν τις εταιρείες, 4. Το μορατόριουμ που θα βοηθησει δανειζόμενους και τράπεζες, 5. Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των λογιστικών αρχών της Ε.Ε. 

Ο κ. Λοϊζίδης θεωρεί πως είναι πολύ καλά τα μέτρα που λήφθησαν αν και υπάρχουν κάποιες ασάφειες οι οποίες θα διευκρινιστούν στην πορεία. Εξήγησε πώς θα γίνονται οι αποπληρωμές και ποια μέτρα έλαβε η Astrobank προς αυτή την κατεύθυνση. 

Εξήγησε πως ένας οφειλέτης δεν θα υποχρεωθεί να πληρώσει αμέσως, αλλά η πληρωμή των τόκων δεν μπορεί να αποφευχθεί. 

Κάλεσε τις εταιρείες να υπολογίσουν τι χρειάζεται για να επιβιώσουν στους επόμενους μήνες, πχ προσωπικό, εξοπλισμός. Συμβούλευσε να υπολογιστούν για 15-16 μήνες, και όχι μόνο για 9 μήνες. 

Η κάθε τράπεζα είπε θα πρέπει να βοηθήσει τους υφιστάμενους πελάτες της. Για τους επιχειρηματίες, ανέφερε πως θα πρέπει να εξηγήσει ο κάθε ένας πώς επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό.

Επιβεβαίωσε πως αναστέλλονται και οι εκποιήσεις περιουσιών, αφού η συνέχισή τους σε τέτοιες συνθήκες θα ήταν «ανοησία». 

Ο κ. Λοϊζίδης φοβάται πως τα λεφτά της κυβέρνησης για τις εγγυήσεις δεν είναι πολλά και θα πρέπει όλοι να σφίξουν τα ζωνάρια. 

Υπάρχει υποχρέωση να υπερασπιστούν αυτούς που ήταν συνεπείς και άψογοι στις υποχρεώσεις τους, είπε σχετικά με τις τράπεζες, όπως επίσης και να βοηθήσουν τις ευπαθείς επιχειρήσεις.

Η συνεισφορά των τραπεζών αυτή την δύσκολη ώρα είπε πως θα υποστούν τις περισσότερες ζημιές αυτή την περίοδο.

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει ευκαιρία σε αυτή την κρίση. Ευκαιρία για ψηφιοποίηση για όλες τις εταιρείες, όπως για παράδειγμα διαδικτυακή διαχείρηση και πώληση μέσα από το διαδίκτυο, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα