Ήξερες πως η μέλισσα έχει την τιμητική της στις 20 του Μάη;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου προς τιμήν του Σλοβένου δασκάλου της μελισσοκομίας, Anton Janša. Προς τιμήν του η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων, θέλοντας να υπερτονίσει τα οφέλη των μελισσών στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, ζήτησε από τον ΟΗΕ να κηρύξει μια μέρα του χρόνου αποκλειστικά για τη μέλισσα.

Δικαίως, η μέλισσα τιμάται καθώς είναι το πρώτο έντομο που εξημέρωσε και εκμεταλλεύθηκε ο άνθρωπος και δεκαπέντε εκατομμύρια χρόνια ζει

και προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο αν ο άνθρωπος αντιληφθεί τη σημαντικότητά της στην προστασία του περιβάλλοντος και τερματίσει την αλόγιστη χρήση των τοξικών φυτοφαρμάκων.

Πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να προσφέρει η μέλισσα, ένα έντομο που είναι γνωστό για το τσίμπημά του και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει. Κι, όμως, η μέλισσα διαδραματίζει τόσο μεγάλο έργο όχι μόνο στην ανθρωπότητα αλλά και στο περιβάλλον που ο αφανισμός της θα σήμαινε ταυτόχρονα, ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή.

Γιατί, όμως, η μέλισσα είναι τόσο σημαντική; Περιληπτικά θα λέγαμε πως η μέλισσα συμμετέχει στην επικονίαση των φυτών και βοηθά στη γενετική ποικιλομορφία τους αλλά κυρίως βελτιώνει την ποιότητα των καρπών, των φρούτων και των σπόρων.

Η σημαντικότητα της μέλισσας

Ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της μέλισσας, είναι:

· Η συμβολή της στην παραγωγή της τροφής. Από τα 100 είδη καλλιεργειών που παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.

· Η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας και η στήριξή της στη μείωση της ρύπανσης.

· Η σημαντική συμμετοχή της σε ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όντας δείκτης για την υγεία ενός οικοσυστήματος.

· Η εγγύηση που παρέχει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Το ανησυχητικό είναι πως οι επικονιαστές μειώθηκαν μέχρι και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Τράπεζα Κύπρου και Κέντρο «Μέλισσα – Ζωή»

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητάς της, ευθυγραμμιζόμενη με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), αντιλαμβάνεται τη σημασία και συμπεριλαμβάνει την προστασία της βιοποικιλότητας, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπό της στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο πυλώνας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας σε ενέργειες για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανάκαμψη των δασικών πυρκαγιών, της ρύπανσης της θάλασσας και της ζωής στην ξηρά (συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας).

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε και λειτούργησε τον Ιούνιο του 2022, το Κέντρο «Μέλισσα – Ζωή», ένα έργο τεχνητής αναπαραγωγής μέλισσας - βασίλισσας για την προαγωγή της βιοποικιλότητας. Σε αυτήν την πρωτοβουλία συμμετείχαν από κοινού η Τράπεζα Κύπρου και οι Ροταριανοί Όμιλοι Κύπρου. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του περιβάλλοντος και στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές στις οποίες παράγεται μέλι και καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2021 στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, επηρεάζοντας ταυτόχρονα περίπου το 75% των κυψελών μελισσών. Το έργο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του κατεστραμμένου οικοσυστήματος,

αναζωογονώντας τις πληγείσες κοινότητες παραγωγής μελιού. Επίσης, στοχεύει να στηρίξει τόσο τη φύση όσο και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Η λειτουργία του Κέντρου ωφελεί εννέα κοινότητες και 38 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής μελιού.

Το Κέντρο που λειτουργεί στο χωριό Οδού διευθύνεται από τις κοινότητες, είναι στελεχωμένο από εκπαιδευμένο προσωπικό και εκτιμάται ότι εξασφαλίζει ταχύτερα την ανάκτηση του πληθυσμού των μελισσών και των χαμένων κυψελών αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού μελιού.

Μια σημαντική πτυχή του όλου εγχειρήματος είναι πως το Κέντρο θα συνδεθεί με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες, που στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον.

Μέλισσα - Ζωή λοιπόν με όλη τη σημασία της!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ήξερες, Μάη,ixeres, mai