Η.Β: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια Covid οδηγούν σε θανάτους νέων

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid έχουν οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων σε νέους, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόσο το εμβόλιο Pfizer όσο και το Moderna έχουν συνδεθεί με πολύ σπάνια καρδιακά προβλήματα, ιδιαίτερα σε νεαρούς άνδρες, σημειώνει το BBC

paraid="1717603401" xml:lang="EN-GB"> 

Το ONS εξέτασε τα αποτελέσματα λίγο μετά τον εμβολιασμό, όταν ο κίνδυνος οποιασδήποτε παρενέργειας είναι υψηλότερος. 

Η πιθανότητα να πεθάνει ένα νεαρό άτομο εκείνη την περίοδο δεν διέφερε από τις μεταγενέστερες περιόδους που εξέτασαν οι ερευνητές. 

Η Julie Stanborough, αναπληρώτρια διευθύντρια στο ONS, δήλωσε: «Δεν βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε νέους μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19». 

Κίνδυνος μυοκαρδίτιδας 

Έξι μήνες μετά τη μαζική κυκλοφορία των εμβολίων Covid, οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να αναφέρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά δύο καρδιακών παθήσεων μετά τη λήψη των εμβόλων Pfizer και Moderna

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του ίδιου του καρδιακού μυός, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του γεμάτου με υγρό σάκου στον οποίο βρίσκεται η καρδιά. 

Και οι δύο ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες, αλλά φαίνεται να είναι πιο συχνές μετά από μια δεύτερη δόση οποιουδήποτε από τα δύο εμβόλια Covid, ιδιαίτερα σε νεότερους άνδρες. 

Οποιοσδήποτε με συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου πόνου στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας και σφυροκόπημα ή φτερούγισμα του καρδιακού παλμού μετά τον εμβολιασμό, ενημερώθηκε ότι πρέπει να δει γιατρό. 

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, η MHRA, είπε ότι τα κρούσματα είναι συνήθως ήπια ή σταθερά και οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως χωρίς ιατρική περίθαλψη. 

Η ίδια η σύλληψη του Covid-19 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα, καθώς και σε άλλες μορφές σοβαρής ασθένειας. 

«Καμία σημαντική διαφορά» 

Το ONS εξέτασε τώρα τις εγγραφές θανάτων για να δει εάν υπήρχαν σημάδια αυξημένης θνησιμότητας σε αυτές τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. 

Στην Αγγλία, 585 νέοι ηλικίας μεταξύ 12 και 29 ετών πέθαναν μέσα σε 12 εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου Covid-19, αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022. 

Κατά μέσο όρο, πιστεύεται ότι τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας εμφανίζονται εντός δύο ημερών από τη χορήγηση του εμβόλιο. 

Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό - όταν η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών είναι υψηλότερη - με μια μεταγενέστερη περίοδο από επτά έως δώδεκα εβδομάδες. 

Δεν βρήκαν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων, όταν κατανεμήθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο, δόση ή τύπο εμβολίου. 

Υπερβολικοί θάνατοι από πανδημία 

Το 2021, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων σε νέους ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι τα τελευταία χρόνια. 

Συνολικά καταγράφηκαν 3.777 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών, έναντι μέσου όρου 3.598 μεταξύ 2015 και 2019, πριν από την πανδημία. 

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ακαδημαϊκών και ιατρών με σκεπτικισμό σχετικά με την κυκλοφορία των παιδικών εμβολίων κατά του Covid έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τη διερεύνηση της αύξησης. 

Το ONS είπε ότι η τελευταία ανάλυσή του δείχνει ότι η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων το 2021 ακολούθησε μια απότομη πτώση το 2020 και θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη διακοπή της λειτουργίας των ιατροδικαστικών δικαστηρίων κατά το πρώτο lockdown

Οι θάνατοι συνήθως δεν καταγράφονται έως ότου ολοκληρωθεί η στεφανιαία διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα τροχαία ατυχήματα, πιθανές ανθρωποκτονίες ή αυτοκτονίες καταγράφηκαν αργότερα από ό,τι θα είχαν κανονικά. 

Το ONS πρόσθεσε ότι οι θάνατοι με υποκείμενη αιτία μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας θα είχαν υπολογιστεί ως «ασθένεια του κυκλοφορικού συστήματος» και δεν υπήρχε υπέρβαση θανάτων σε αυτήν την κατηγορία είτε για άνδρες είτε για γυναίκες το 2021. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Sigma Live
Η Β, Covid,i v, Covid