Ιταλός ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Να βρεθεί μια νομική λύση

Επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, ζήτησε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στη σύνοδο κρατικών συνασπισμών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Κουβέιτ και συμφώνησαν να προωθήσουν το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης για καλύτερα ενεργειακά έργα.

Διαβάστε
επίσης: Η Ιταλία κατεβάζει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος επιχειρεί να υποβαθμίσει την κρίση, η οποία φέρεται να είναι η χειρότερη που έχει συμβεί από το 2011, όταν η χώρα ανακάλυψε μικρή ποσότητα φυσικού αερίου

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς. Ό,τι γίνεται, γίνεται με τρόπο που να αποτρέπει κάθε πιθανή κρίση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην οικονομία είτε στο κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκλάζι εξέφρασε έκπληξη για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων μέσα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τα τουρκικά πλοία.

Όπως είπε, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. Εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα