Ισραηλινός αστροναύτης διαβάζει Καβάφη σε διεθνή διαστημικό σταθμό

Ο 64χρονος Ισραηλινός επιχειρηματίας, Έιταν Στίμπα, με μακρά θητεία πιλότου στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, βρίσκεται από χθες σε διεθνή διαστημικό σταθμό, προκειμένου να υποβληθεί σε μία σειρά από πειράματα που επικεντρώνονται στην ευαισθησία της ανθρώπινης όρασης σε εξωγήινο περιβάλλον.

Ο Στίμπα συμμετέχει σε τετραμελή ομάδα αστροναυτών του πληρώματος της ιδιωτικής εταιρείας Axiom Space, μαζί με  τον 63χρονο Λόπεζ Αλεγκρία, επικεφαλής της αποστολής, τον 70χρονο Λάρι Κόνορ, επιχειρηματία ακινήτων και τεχνολογίας

και πιλότο αεροβατικών, ο οποίος και ορίσθηκε ως πιλότος της αποστολής και με τον 52χρονο Καναδό επιχειρηματία και ακτιβιστή Μαρκ Πάρθι.    

Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής του στον διεθνή διαστημικό σταθμό, ο Στίμπα υποβλήθηκε σε μια σειρά από πειράματα που επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης σε εξωγήινο περιβάλλον, που εξετάζονται από ειδικό λογισμικό σε τάμπλετ. Την πρόοδο των πειραμάτων παρακολουθούν από το Ισραήλ οι καθηγητές Ούρι Πόλατ και Ιόσι Μάντελ του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν και ο δρ. Εράν Σενκάρ του Ισραηλινού Ινστιτούτου Διαστημικής Ιατρικής και Αεροναυπηγικής.

Την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την εκτόξευση  πυραύλου, που μετέφερε τους αστροναύτες από τον σταθμό εκτόξευσης στην Φλόριντα στο διάστημα, ο Στίμπε επέλεξε να απαγγείλει στα αγγλικά στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το μήνυμά του μεταδόθηκε από τον σταθμό ελέγχου εκτόξευσης.  

"Θα ήθελα να μοιραστώ λίγα λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσω για αυτό το ταξίδι: ‘Πάντα στον νου σου να’χεις την Ιθάκη / Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου / Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου / Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει / Και γέρος πια ν’αράξεις στο νησί / Πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο / Μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη’", ανέφερε.

Σήμερα το απόγευμα, και αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, ο Στίμπα πραγματοποίησε βιντεοκλήση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, περιγράφοντας την εμπειρία του. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο να βρίσκεται πλαισιωμένος από μαθητές Γυμνασίου που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα διαστημικής τεχνολογίας και κατασκευής αυτοσχέδιων δορυφόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα