Ισραήλ-ΗΑΕ: Το πρώτο μη-επανδρωμένο στρατιωτικό-ερευνητικό σκάφος

Η κρατική ισραηλινή εταιρεία αεροναυπηγικής (Israel Aerospace Industries – IAI) σε συνεργασία με τις εμιρατινές εταιρείες EDGE και Abu Dhabi Ship Building (ADSB) παρουσίασαν χθες μη επανδρωμένο σκάφος που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ

και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το μη επανδρωμένο σκάφος δύναται να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς και εμπορικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να αξιοποιηθεί και στον τομέα της ενέργειας ή σε επιχείρησης διάσωσης. Όπως ανακοινώθηκε από την ΙΑΙ, το σκάφος είναι εφοδιασμένο με ειδικό λογισμικό συνδυασμένο με συστήματα ρομποτικής, αλγορίθμων και αισθητήρων, καθιστώντας περιττή κάθε ανθρώπινη ενέργεια.

Οι δυνατότητες του σκάφους παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση NAVDEX που πραγματοποιήθηκε στο Αμπού Ντάμπι, έναν ακριβώς χρόνο μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης κατασκευής.

Οι στρατιωτικές δυνατότητες του μη επανδρωμένου σκάφους επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση άλλων ναυτικών σκαφών, στον εντοπισμό και αναγνώριση ναρκών, εντοπισμό και άμυνα κατά υποβρυχίων, επιτήρηση ακτογραμμών, ως και παγίδευση λογισμικών που χρησιμεύουν στην απογείωση και προσγείωση εχθρικών πτητικών μέσων.

Παράλληλα, οι δυνατότητες του πρωτοποριακού μη επανδρωμένου σκάφους επεκτείνονται και στον τομέα της ωκεανογραφίας και στον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων και μετακίνηση μολυσμένων ποσοτήτων νερού. Οι δυνατότητες του σκάφους διευκολύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περίπτωση ναυαγίων, προσφέροντας παράλληλα σημαντική βοήθεια σε συντονισμένες επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.

Όπως δηλώνει στα ισραηλινά ΜΜΕ ο Μπόαζ Λέβι, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Israel Aerospace Industries, η περαίωση της κατασκευής του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου σκάφους «αποτελεί ιστορικό γεγονός, μιας και πρόκειται για την πρώτη στο είδος της συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, αποτελώντας μία μοναδικά πρωτοποριακή εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνει συνδυασμό ρομποτικής και αυτόνομων μη-επανδρωμένων συστημάτων».

Ο Λέβι αναφέρθηκε και στις δυνατότητες συνεργασίας της ισραηλινής κρατικής ΙΑΙ και των συνεργαζομένων εμιρατινών εταιρειών EDGE και ADSB που εξειδικεύονται σε ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών στρατιωτικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι «η συνεργασία Ισραήλ-ΗΑΕ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα δημιουργήσει πλείστες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Αντίστοιχα, ο διεύθυνων σύμβουλος της εμιρατινής ADSB, Ντέιβιντ Μάσι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η επιχειρηματική συνεργασία με την ισραηλινή ΙΑΙ αποτελεί στρατηγική επιλογή, με σκοπό την προσέγγιση πελατών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ζητούν Τζόνσον και Τρας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ#45ΗΑΕ, #45επανδρωμένο #45ερευνητικό,israil#45iae, #45epandromeno #45erevnitiko