Ισραήλ-δημοσκοπήσεις: Πρώτος ο Γκαντς - Ο Νετανιάχου βελτιώνει τα ποσοστά του

Διατηρεί το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις ο Μπένι Γκαντς έναντι του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο βελτιώνει τα ποσοστά του.

Αυτό κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε το ισραηλινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 12», με τον Μπένι Γκαντς να συγκεντρώνει ποσοστό 37% στην ερώτηση περί καταλληλότητας για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενώ ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου συγκεντρώνει

35%, μειώνοντας την διαφορά σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις που του έδιναν ποσοστό 30-32%. Αντιθέτως, ο Βενιαμίν Νετανιάχου προηγείται σταθερά έναντι του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38% έναντι 26% που συγκεντρώνει ο Λαπίντ.

Η αύξηση των ποσοστών δημοτικότητας του Βενιαμίν Νετανιάχου οφείλεται στην δημόσια παρουσία του κατά τις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου της ανακήρυξης της ισραηλινής ανεξαρτησίας την περασμένη εβδομάδα.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης, που αφορούν στην ‘μετά-Νετανιάχου εποχή’ και συγκεκριμένα, ποια στελέχη του Λικούντ θεωρούνται από τους ψηφοφόρους του κόμματος ως καταλληλότερα να διαδεχθούν τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο νυν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρώην Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, συγκεντρώνει 23%, με δεύτερο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και υπέρμαχο της δικαστικής μεταρρύθμισης, Γιαρίβ Λεβίν με 13%. Ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίζεται το κύμα των διαδηλώσεις, λαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση με 11%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Νετανιάχου και τέως αρχηγός της Μοσάντ κατά την διάρκεια της πανδημίας, Γιόσι Κόεν.

Ο νυν Πρόεδρος της Κνέσετ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμίρ Οχάνα, συγκεντρώνει 6%. Ακολουθεί η Υπουργός Συγκοινωνιών και σταθερή υποστηρικτής της δεξιότερης κομματικής πτέρυγας, Μίρι Ρέγκεβ, με 4%, ενώ τελευταίος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Λικούντ έρχεται με 2% ο νυν Υπουργός Ενέργειας, Ισράελ Κατς, ο οποίος είχε εκφράσει δημοσίως τα παράπονά του για την επιλογή του Νετανιάχου να μην τον ορίσει ξανά Υπουργό Εξωτερικών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα