Ισραήλ: Ισραηλινοί διαδηλωτές ζωγράφισαν κόκκινη γράμμη κατά μήκος των δρόμων

Οι πολίτες της Ιερουσαλήμ ξύπνησαν σήμερα στο θέαμα μιας μακριά κόκκινης γραμμής που είχαν βάψει διαδηλωτές κατά μήκος των δρόμων οι οποίοι οδηγούν προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, λίγες ώρες μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για την προγραμματισμένη από την κυβέρνησή του μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί σε εργάτες για να προχωρήσουν

σε αυτή την ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας.

Οπτικό υλικό από drone δείχνει μια μικρή ομάδα ατόμων με προστατευτικές στολές να σχηματίζουν με σπρέι μπογιάς μια φαρδιά κόκκινη λωρίδα κατά μήκος κυρίως άδειων δρόμων που οδηγούν από κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται η αστυνομική και η ανακριτική υπηρεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Ένα σύνθημα με κόκκινη μπογιά που έγραψαν οι διαδηλωτές στην άκρη του δρόμου στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά έλεγε: "βάζοντας κόκκινη γραμμή" (Σ.τ.Σ: βάζοντας όρια).

Η πρωτοβουλία της δεξιάς/ακροδεξιάς κυβέρνησης να περιορίσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, παράλληλα αυξάνοντας τις δικές της ως προς την επιλογή των δικαστών, έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ και στο εξωτερικό όσον αφορά την Δημοκρατία και τη συνταγματικότητα καθώς μαίνονται διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες.

Χαρακτηρίζοντάς την "ημέρα αντίστασης" οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους γύρω από τον εμπορικό κόμβο, το Τελ Αβίβ, και άλλες πόλεις.

Στο λιμάνι της Χάιφα λιγοστοί διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και επιβαίνοντας σε βάρκες --ανάμεσά τους και πρώην άνδρες του Ναυτικού-- επιχείρησαν να αποκλείσουν θέσεις ελλιμενισμού.

"Βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τη Δημοκρατία μας, τη χώρα μας, επειδή νιώθουμε ότι η χώρα μας δέχεται μια βίαιη επίθεση από την κυβέρνηση, την ισραηλινή κυβέρνηση", είπε η χορογράφος Ρενάνα Ραζ στο Τελ Αβίβ.

Κατά την αναχώρησή του αργά χθες το βράδυ για επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία--η οποία έχει εκφράσει ανησυχία για το σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος-- ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο προταθείς συμβιβασμός από τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ δεν θα αποκαταστήσει την ισορροπία στις κυβερνητικές εξουσίες.

Χθες Τετάρτη, ο ισραηλινός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και τόνισε ότι έχει εμπλακεί σε μεσολαβητικές προσπάθειες και ότι έχει μιλήσει με "χιλιάδες ανθρώπους" επί εβδομάδες.

"Ενας εμφύλιος πόλεμος είναι μια κόκκινη γραμμή. Δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό με κανένα κόστος ή με κανένα τρόπο", πρόσθεσε. Το Ισραήλ, είπε, "είναι βυθισμένο σε μια πραγματική κρίση", αλλά ταυτόχρονα και "ενώπιον μιας τεράστιας ευκαιρίας. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν ένα σχέδιο που θα φέρει τόσο δικαιοσύνη όσο και ειρήνη".

Το σχέδιο του Χέρτσογκ προβλέπει μια επιτροπή επιλογής των δικαστών που θα απαρτίζεται από τρεις υπουργούς, τον πρόεδρο του Ανώτερου Δικαστηρίου, δύο δικαστές και δύο δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα επιλέγονται από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η εθνικιστική-θρησκευτική συμμαχία του Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πολύ συχνά υπερβάλλει εαυτόν και παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα για τα οποία δεν έχει εντολή να αποφασίζει.

Οι υποστηρικτές του δικαστηρίου λένε ότι το Σώμα είναι προπύργιο της Δημοκρατίας προστατεύοντας δικαιώματα και ελευθερίες.

Οικονομολόγοι, νομικοί και πρώην αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο του Νετανιάχου, που δεν έχει ακόμη γίνει νόμος, θα προκαλέσει χάος στην οικονομία της χώρας και θα απομονώσει διεθνώς το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα