Ισπανία: «Πύρρειος νίκη» του Λαϊκού Κόμματος, ρυθμιστές οι Καταλανοί

Το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE, κεντροαριστερά) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς πάντως πλειοψηφία που να του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί,

το PP εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, σύμφωνα με την ισπανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το δίκτυο RTVE.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες (+2).

Με άλλα λόγια το PP δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, τις 176 από τις 350 έδρες της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, και είναι υποχρεωμένο να σχηματίσει συμμαχία για να κυβερνήσει. Το ακροδεξιό κόμμα Vox μοιάζει ο φυσικός του εταίρος.

Το Vox του Σαντιάγο Αβασκάλ παρέμεινε τρίτο κόμμα με το 12,4% και 33 έδρες, πολύ λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2019 (52).

Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη συμπολίτευση, η συμμαχία Sumar, στην οποία απορρίφθηκε το Unidas Podemos, εξασφαλίζει 31 έδρες.

Αβεβαιότητα και πιθανό το σενάριο για νέες κάλπες τον Δεκέμβριο

Το Λαϊκό Κόμμα ήταν ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία την Κυριακή. Κερδίζει με 136 έδρες αλλά η νίκη του είναι «Πύρρειος».

Μπορεί η δεξιά παράταξη να πέτυχε την αύξηση των εκλογικών τη ποσοστών και την εξασφάλιση επιπλέον 47 εδρών σε σχέση με τις εκλογές του Νοεβρίου του 2019, ωστόσο δείχνει να χάνει την πλειοψηφία κόντρα στις προβλέψεις των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων.

Ακόμα και αν συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox που κερδίζει 33 έδρες αλλά χάνει 19 σε σχέση με τις 52 που είχε στις προηγούμενες εκλογές του 2019, η συνεργασία Δεξιάς-Ακροδεξιάς φτάνει τις 169 και συνεπώς υπάρχει απόσταση από τον μαγικό αριθμό των 176 εδρών που απαιτούνται για τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Συνεπώς για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα χρειαστεί συνεργασία με μικρότερα τοπικά - τοπικιστικά κόμματα, τα οποία ομως πολύ δύσκολα θα συμφωνούσαν με την Ακροδεξιά και αντίθετα είναι πιο πιθανό (με τα κατάλληλα ανταλλάγματα) να στηρίξουν μια Αριστερή κυβέρνηση.

Ο φαινομενικά ηττημένος Πέδρο Σάντσεθ αποδεικνύεται επτάψυχος. Οι Σοσιαλιστές  κερδίζουν 122 έδρες, δύο περισσότερες σε σχέση με το 2019. Θεωρητικά μπορεί και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με τον αριστερό συνασπισμό Sumar που κερδίζει 31 έδρες αλλά και τα τοπικά μικρά κόμματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί αβεβαιότητα. Μπορεί να περάσουν μήνες διεργασιών για να σχηματιστει κυβέρνηση με τις επτά έδρες που κατέκτησαν οι αυτονομιστές Καταλανοί να αποδεικνύονται κλειδί για τον όποιο σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη δήλωσαν ότι θα «πουλήσουν ακριβά» την όποια στήριξη ζητώντας προφανώς τα κατάλληλα ανταλλάγματα.

Σε περίπτωση πάντως που δεν ευοδοθούν οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, ήδη αναλυτές εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανό το σενάριο να ξαναστηθούν κάλπες. Από το κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα, κοντά στα Χριστούγεννα...

Αβασκάλ: Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης της συντηρητικής παράταξης παρότι έχασε

Ο ηγέτης του κόμματος Vox (άκρα δεξιά) Σαντιάγο Αβασκάλ εκτίμησε αργά το βράδυ ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά) με την παράταξή του, παρότι κατ’ αυτόν είναι ο ηττημένος των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη δεξιά και την ακροδεξιά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP- Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα