Ισχυρή έκκληση στους θεσμούς απηύθυνε ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Ισχυρή έκκληση στους θεσμούς, για τη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα απηύθυνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο της Αριστερά στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι “δεν νοείται παράταση της απόκλισης από το κοινοτικό κεκτημένο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα”

και συνέδεσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κατανομή τους αποτελέσματος της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Ελληνικός λαός έχει κάνει παραπάνω από αρκετές θυσίες και δεν πρόκειται να δεχθεί την μονιμοποίηση της λιτότητας μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένο διάστημα. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό, τι της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά των εταίρων και δανειστών να κάνουν το ίδιο, όχι μόνο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και ανοίγοντας τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ταυτόχρονα απέκλεισε εμμέσως τα εκλογικά σενάρια, δείχνοντας προς εξάντληση της τετραετίας, μέσω μιας μακροσκελούς αναφοράς στην Αριστερά της Ευθύνης.

Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι μια πολιτική δύναμη η οποία αποσύρεται από την κοινωνία, αλλά οφείλει να είναι μια δύναμη που παλεύει και δεν αποσύρεται. Αυτό ήταν άλλωστε το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Α.Τσίπρας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να υπεκφεύγει της ευθύνης, ειδικά όταν ο λαός της αναθέτει την πολιτική εντολή. “Αυτό κάναμε το καλοκαίρι του 2015 και ο λαός δικαίωσε την επιλογή μας”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ακριβώς γιατί “η Αριστερά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη μάχη και το λαό στα χέρια της συντήρησης και των `yes men` ”.

Ο Α.Τσίπρας στράφηκε στη συνέχεια στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς, αποδίδοντας τα αίτια στις πολιτικές επιλογές για “κλειστά τα σύνορα στους πρόσφυγες και ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα”,

Η επιστροφή στα εθνικιστικά σύνορα, είπε ο Πρωθυπουργός, η λογική του “όχι στην αυλή μας”, τα στερεότυπα , έθρεψαν τον ευρωσκεπτικισμό και προκάλεσαν την άνοδο της διαίρεσης και του λαϊκισμού στην ΕΕ. Ο Α.Τσίπρας είπε ότι ο νεοφιλελευθερισμός εκτόξευσε την άκρα δεξιά εκεί που είναι σήμερα καταλήγοντας ότι η δεξιά δεν είναι εναλλακτική στην ακροδεξιά .

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσπαθεί να αποτινάξει τη λιτότητα και τα μνημόνια, σημείωσε ότι η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, η οποία όμως “δεν είναι αρκετή από μόνη της - το ερώτημα είναι ανάπτυξη για ποιον”, αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα