Ισχυρή ανοσοαπόκριση από εμβόλιο Οξφόρδης σε μεγάλες ηλικίες

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει ότι το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύσσεται με την εταιρεία AstraZeneca «παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες σε μια πρώιμη μελέτη» Τα αποτελέσματα από την τελική φάση των δοκιμών αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.

Τα πολλά υποσχόμενα αρχικά στάδια δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, σήμερα την Πέμπτη.

Διαβάστε

ολόκληρη την μελέτη του Lancet ΕΔΩ

Η μελέτη 560 υγιών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και παρήγαγε παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 56 ετών και ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών.

Διαβάστε επίσης: Sputnik-V:Οι εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν στο διάστημα 1ης και 2ης δόσης

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας Astra Zeneca, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε προηγουμένως ότι τα προσωρινά δεδομένα έδειξαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο είχε προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες.

Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θεωρείται από πολλούς «game changer» στη μάχη ενάντια στην πανδημία κορωνοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ωστόσο, παραμένουν τεράστιες προκλήσεις προτού μπορέσει να διατεθεί ένα εμβόλιο. Η παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση πιθανών προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχία για δίκαιη πρόσβαση, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον εφοδιασμό, τη διανομή και το κόστος.

Διαβάστε επίσης: Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Το  υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης βρέθηκε να προκαλεί λίγες παρενέργειες και πυροδότησε ανοσοαποκρίσεις και στα δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε χαμηλές και τυπικές δόσεις.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο - ChAdOx1 nCoV-19 - προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «απόκριση Τ-κυττάρου» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα