Ισχυρές οι διμερείς σχέσεις Καΐρου-Λευκωσίας, λέει το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ

Τις ισχυρές διμερείς σχέσεις του Καΐρου με τη Λευκωσία επεσήμανε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, αμέσως μετά την σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. 


Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, τόνισε ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ιστορικές και ισχυρές διμερείς στρατηγικές σχέσεις,

τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την συνεχή συνεργασία και συντονισμό τους σε διάφορους τομείς της διμερούς τους συνεργασίας.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν επίσης για την σημασία της επιτάχυνσης υλοποίησης κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα καθώς και την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Επίσης, συζήτησαν για το θέμα της κατάστασης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ κ. Σούκρι ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για να τεθεί τέρμα στην στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των παλαιστινιακών και ισραηλινών πλευρών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σούκρι, η Αίγυπτος ήταν πρόθυμη να εργαστεί εντατικά για να αποκαταστήσει την ηρεμία. Αυτή την στιγμή εργάζεται για την σταθεροποίηση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η απουσία ενός πραγματικού ορίζοντα για την ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Γι’ αυτό, απαιτούνται εντατικές διεθνείς προσπάθειες για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Πρέσβης Άχμεντ Χάφεζ, τόνισε ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν όλα τα περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος, όπου αντάλλαξαν απόψεις και επεσήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις κατά την προσεχή περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα