Ηροδότου: Το 2017 το ΔΣ ΚΤΚ ήταν σε λειτουργία διαχείρισης κρίσης

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργαζόταν σχέδια για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ωστόσο τους πρόλαβαν τα γεγονότα στο Συνεργατισμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου,

ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην ΚΤΚ τον Μάρτιο του 2017, ανέφερε ότι ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το Συνεργατισμό, φάνηκε από το καλοκαίρι του 2017. Σε συναντήσεις που έγιναν με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), ανέφερε ο κ. Ηροδότου, τέθηκαν κάποιοι στόχοι από την ΚΤΚ σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και εξηγήθηκε πόσο επείγον ήταν να αλλάξει ο ρυθμός επίλυσης του προβλήματος, ώστε έμπρακτα να δείξουν στον επόπτη ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με τα ΜΕΔ.

Όπως είπε, φαίνεται ότι υπήρχε κάποια πρόοδος σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί και τουλάχιστον το 4ο τρίμηνο του 2017 η ΣΤΚ τα πήγε καλύτερα σε σχέση με τους στόχους για τα ΜΕΔ που τέθηκαν.

Σημείωσε επίσης ότι από τον Ιούλιο του 2017 το ΔΣ της ΚΤΚ ήταν σε λειτουργία διαχείρισης κρίσης, αφού γνώριζαν για την πρόθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) να λάβει κάποια μέτρα. Ταυτόχρονα, είπε, υπήρχαν χρονοδιαγράμματα για άντληση κεφαλαίων από τον Συνεργατισμό, που έπρεπε να τηρηθούν.

Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι βλέποντας τις ανησυχίες του ΕΕΜ, η ΚΤΚ από το καλοκαίρι του 2017 προσπαθούσε να συνθέσει μια εικόνα προς τους Ευρωπαίους επόπτες ότι γίνονταν προσπάθειες για το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Τον Απρίλιο του 2017, αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΚΤΚ να προσληφθούν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, να γίνει ανάλυση και να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί μια εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company) για όλο το τραπεζικό σύστημα που να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ. Ο κ. Ηροδότου είπε ότι βγήκαν σε προσφορές για την πρόσληψη συμβούλων για το θέμα, αλλά τους πρόλαβαν τα γεγονότα στο Συνεργατισμό. Το σχέδιο, όπως είπε, δεν προχώρησε, αφού για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να συμβάλει οικονομικά και το κράτος, κάτι που δεν ήταν εφικτό από τη στιγμή που το κράτος έπρεπε να καταβάλει χρήματα για να βρει λύση σε σχέση με το Συνεργατισμό.

Παράλληλα, ανέφερε, γίνονταν κινήσεις για να βρεθεί μια λύση σε σχέση με τα ΜΕΔ για την πρώτη κατοικία και διαμορφώθηκε ένα σχέδιο το οποίο είναι το σημερινό σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο, όπως είπε, ξεκίνησε από την ΚΤΚ.

Πρόσθεσε ότι το τρίτο κομμάτι της προσπάθειας να πειστούν οι Ευρωπαίοι, ήταν οι αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τα ΜΕΔ, που είναι οι αλλαγές που πέρασαν από τη Βουλή το καλοκαίρι και η δημιουργία της νομοθεσίας για τιτλοποίηση (securitization law) που δεν υπήρχε στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι το ΥΠΟΙΚ ήταν ενήμερο για αυτές τις πρωτοβουλίες της ΚΤΚ. Όπως είπε, όταν βγήκε η πρωταρχική δομή αυτού που μετεξελίχθηκε στο ΕΣΤΙΑ ενημέρωσαν το ΥΠΟΙΚ και ήταν εκεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το επόμενο στάδιο ήταν να αναλάβει και να συνεχίσει το σχέδιο το ΥΠΟΙΚ με τη μορφή που είναι σήμερα.

Το σχέδιο ΟΑΣΙΣ για συνέχιση της λειτουργίας του Συνεργατισμού
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για το σχέδιο ΟΑΣΙΣ που επεξεργάζονταν το Υπουργείο Οικονομικών το 2018, ο κ. Ηροδότου, είπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν μια ειδική δομή για να μπορέσει ο Συνεργατισμός να συνεχίσει τη λειτουργία του. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατέληγε στο κράτος ένα μικρότερο κομμάτι των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, σε σχέση με αυτά που απέκτησε σήμερα και θα τα διαχειριζόταν μέσω μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ο Συνεργατισμός.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Ηροδότου, απορρίφθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ΕΕ γιατί το θεώρησε κρατική ενίσχυση. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο ΟΑΣΙΣ ξεκίνησε από το ΥΠΟΙΚ, και η ΚΤΚ προσπάθησε να το υποστηρίξει σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Όταν απορρίφθηκε το ΟΑΣΙΣ, είπε ο κ. Ηροδότου, η ΚΤΚ ήρθε και πρότεινε άλλες δύο λύσεις για να αποφευχθεί στο σενάριο της εκκαθάρισης που θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Οι δύο λύσεις που προτάθηκαν, είπε ήταν αυτή της προληπτικής κεφαλαιοποίησης και το άλλο η πώληση με κρατική βοήθεια.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις του ΔΣ της ΚΤΚ με την Πρόεδρο του ΕΕΜ κατά τις οποίες το ΔΣ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις σκέψεις που υπήρχαν να μπουν κάποια μέτρα από τον ΕΕΜ στο Συνεργατισμό. Η πρώτη συνάντηση, είπε, ήταν τον Αύγουστο του 2017.
Σε άλλη συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου του 2017 με τον ΕΕΜ, το ΔΣ της ΚΤΚ ήθελε να εκφράσει τις ανησυχίες του για κάποιες νέες σκέψεις που γίνονταν για το Συνεργατισμό, ωστόσο όπως είπε στη συνάντηση αυτή ο ΕΕΜ είχε ήδη αποφασίσει ότι θα συνέχιζε με τον επιτόπιο έλεγχο στο Συνεργατισμό.

Η Επιτροπή για το Συνεργατισμό θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή η ώρα 9 με τον Δώρο Θεοδώρου και αργότερα με εκπρόσωπο της Black Rock μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα