Κεντρικός Τραπεζίτης: Πότε τίθεται σε ισχύ η αναστολή δόσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα οικονομικά μέτρα που πέρασε η Βουλή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μίλησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή υπερψήφισε το μέτρο για αναστολή για όλους τους δικαιούχους, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και

των τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν ή/και αγοράσθηκαν ή/και τυγχάνουν διαχείρισης από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής, η έναρξη ισχύος θα γίνεται από τότε που υποβάλλεται το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του έτους. Εξήγησε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές αιτήσεις και θα πάρει κάποιο χρόνο.

Σε ερώτηση εάν τα μέτρα, και ειδικότερα το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ευνοούν τις πιστωτικά ιδρύματα, απάντησε ότι αρχικά το μορατόριουμ προστατεύει όλους τους δανειολήπτες, αφού τα δάνεια του δεν θα μετατραπούν σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Από την άλλη οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να τα κατηγοριοποιήσουν ως ΜΕΔ.

Εξήγησε ότι οι εγγυήσεις είναι για να διευκολυνθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Σε ερώτηση για το οικονομικό ζήτημα της ΕΕ, απάντησε ότι η συζήτηση για την έκδοση ομολόγων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ αλλά δεν υπάρχει κατάληξη στον τρόπο χρηματοδότησης στα κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα