Ιραόλα για Μουρίγιο, Ιδιακέθ και την πρόκληση ΑΕΚ

«Έχω αναλάβει, μια μεγάλη πρόκληση και ήδη βρίσκεται μπροστά μου».

Τις πρώτες του δηλώσεις σε ισπανική ιστοσελίδα ως προπονητής, πλέον, της ΑΕΚ, έκανε ο Άντονι Ιραόλα. Τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως η ΑΕΚ αποτελεί πρόκληση γι’ αυτόν, ξέρει πού έρχεται και ποια ήταν η σχέση του με τον Άντερ Μουρίγιο. Δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Ιδιακέθ, ο οποίος γνωρίζει για την άφιξή του στην ομάδα.

Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Ελένη Καδά

για τη μετάφραση της συνέντευξης.

Αναλυτικά:

Πώς αντιμετωπίζεις την πρώτη εμπειρία σου με ομάδα πρώτης κατηγορίας, την ΑΕΚ Λάρνακας;

«Με ενθουσιασμό! Αντιμετωπίζουμε την μικρή έλλειψη εμπειρίας που έχω ως επαγγελματίας προπονητής, με πολλή όρεξη, για να κάνουμε τα πράγματα σωστά, αλλά και την εμπειρία του παίκτη».

Πώς προέκυψε η ευκαιρία;

«Προέκυψε τις τελευταίες μέρες- εβδομάδες. Γνώριζα τον Ander Muillo που θα αποτελέσει μέρος της ομάδας, όπως επίσης και άλλον έναν ποδοσφαιριστή που είχε κάνει την εκπαίδευση προπονητών μαζί μου και έτσι προέκυψε. Για μένα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία».

Καταλαβαίνουμε ότι ο Ander Muillo έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη δική σου παρουσία στην ομάδα.

«Εννοείται. Οι αναφορές που έχει στείλει, πρέπει ήταν αρκετά καλές. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και τα πράγματα με τον σωστό τρόπο».

Είσαι πλέον σε μία ομάδα που κατέκτησε την 4η θέση στο κυπριακό πρωτάθλημα και κέρδισε το κύπελλο. Αντικαθιστάς τον Imanol Idiakez, δεν ξέρω αν είχες τη δυνατότητα να μιλήσεις μαζί του, τι σου έχει πει για την ομάδα;

«Όχι, δεν μίλησα ακόμα μαζί του, όμως είναι ενημερωμένος για την άφιξή μου. Ξέρω όμως ότι η ομάδα κάνει μία πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, κατέκτησαν μία καλή 4η θέση στο πρωτάθλημα και το κύπελλο, έναν τίτλο που είχαν πάρα πολλά χρόνια να κατακτήσουν. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στα προκριματικά του Europa League και σίγουρα αυτό είναι σημαντικό».

Αυτός φαντάζομαι ότι θα είναι και ο πρώτος στόχος, να μπορείς να είναι η ΑΕΚ στoυς ομίλους του Europa League.

«Ναι, εννοείται ότι είναι δύσκολο, γιατί η ΑΕΚ νομίζω μόνο μία φορά στην ιστορία της έχει καταφέρει να φτάσει στους ομίλους. Επίσης, φέτος έχουν αλλάξει την διαδικασία των προκριματικών αγώνων, και λόγω διάφορων συντελεστών δεν είμαστε σε τέλεια φόρμα, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας απέναντι στον όποιο αντίπαλο μάς τύχει».

Αυτή την εποχή προπονούσες τους έφηβους του Antiguoko, δεν ξέρω όμως αν περίμενες πως η ευκαιρία να προπονήσεις ομάδα 1ης κατηγορίας θα ερχόταν τόσο γρήγορα.

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθουν οι ευκαιρίες στο ποδόσφαιρο. Τώρα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και αυτό που πρέπει να κάνω είναι να επιστρέψω στον κόσμο που με εμπιστεύτηκε μία καλή ποιότητα δουλειάς. H πρόκληση είναι μεγάλη, γιατί είμαι σε μία ομάδα που ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο, που δεν χρειάζεται να αλλάξεις πολλά πράγματα, αλλά παραπάνω της δώσεις μία συνέχεια με μικρές διορθωτικές αλλαγές. Αυτή η πρόκληση, λοιπόν, που σου δημιουργεί, είναι πολύ ελκυστική για εμένα, ως προπονητής».

Πας μόνος ή θα πάρεις κάποιον συνεργάτη; Πώς θα οργανώσεις την τεχνική σου;

«Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Μέρος του τεχνικού επιτελείου που ήταν με τον Imanol θα συνεχίσει μαζί μου, ο δεύτερος προπονητής είναι ο Anton Idalgo, ο οποίος θα είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για μένα. Θα γνωρίσω επίσης τους παίχτες. Η τελική δομή μένει ακόμα να καθοριστεί, αλλά θα παραμείνουν πολλοί από τους ανθρώπους που ήταν ήδη μέσα στην ομάδα».

Πας σε μία ομάδα και μία χώρα που το ποδόσφαιρο το ζουν έντονα και με πάθος.

«Αυτό είναι πάντα καλό, να υπάρχει πάθος, είναι σημαντικό να υπάρχουν φίλαθλοι, μιλάμε άλλωστε για μία ομάδα σοβαρή, που κάνει τα πράγματα σωστά, γιατί στο τέλος όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου πρέπει να συνηθίσει να ζει κάτω από αυτήν την πίεση και ελπίζω όλα να πάνε καλά».

Είχες πολλούς προπονητές στις 12 σεζόν που ήσουν στην Atletic, τι στιλ θα ήθελες να δώσεις στην ομάδα σου; Όταν δηλαδή θα βλέπουμε την ΑΕΚ Λάρνακος, τι στιλ θέλεις να έχει;

«Κοίτα, αυτό είναι πάντα δύσκολο, όλοι θέλουμε η ομάδα μας να παίζει καλά, να είναι δυνατή, να ψάχνει και να κυνηγάει τα πράγματα για να συμβούν, όχι να τα περιμένει. Θέλω να είμαστε πρωταγωνιστές παίζοντας σε άλλες έδρες, στην πραγματικότητα ό,τι θέλουν οι περισσότεροι προπονητές. Αυτό που μένει είναι η πρακτική εφαρμογή».

Αφού πλέον είσαι προπονητής, ονειρεύεσαι να προπονήσεις κάποια στιγμή και την Atletic;

«(Γέλια) Ήδη έχω αναλάβει μια μεγάλη πρόκληση, ήδη βρίσκεται μπροστά μου και αυτό μού αρκεί, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτομαι παρακάτω».

Καλή τύχη, θα είμαστε όλοι συντονισμένοι να δούμε τι γίνεται με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα