ΗΠΑ: Σε ελέγχους για ζίκα το αίμα από αιμοδοσίες

Όλα τα αποθέματα αίματος που προήλθε από αιμοδοσίες πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους για τον ιό Ζίκα, συστήνουν οι αρμόδιες Αρχές στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του τμήματος βιολογικών εξετάσεων και έρευνας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη φύση και την έκταση της μετάδοσης του ιού και συστήνεται το αίμα που συγκεντρώνεται από αιμοδοσίες να ελέγχεται ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του αίματος σε άτομα που ενδεχομένως να έχουν ανάγκη από μετάγγιση.

Η

σύσταση αυτή αναθεωρεί την προηγούμενη κατευθυντήρια γραμμή του FDA που εκδόθηκε το Φεβρουάριο για έλεγχο του αίματος μόνο σε "περιοχές με ενεργή μετάδοση του ιού".

`Όπως ανακοινώθηκε, η νέα σύσταση εκδίδεται κατόπιν προσεκτικής εξέτασης όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, διαβουλεύσεων με άλλες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για την υγεία από μια πιθανή μόλυνση με τον ιό.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί με Ζίκα, και πάνω από 9.000 σε χώρες όπως το Πουέρτο Ρίκο.

Υπάρχουν 584 έγκυες γυναίκες στην ηπειρωτική Αμερική που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί με τον ιό. Ο έλεγχος του αίματος ξεκίνησε από περιοχές όπως τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα ενός κουνουπιού Aedes aegypti, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί και σεξουαλικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι από το 2015 σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί κρούσματα Ζίκα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα