ΗΠΑ, Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία και Ιός Ζίκα

Η επιτροπή των ΗΠΑ προτείνει σε όσους Αμερικανούς αθλητές και προπονητές επρόκειτο να ταξιδέψουν τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ματαιώσουν το ταξίδι τους στη Βραζιλία εάν εκτιμούν ότι κινδυνεύουν από την εξάπλωση του ιού Ζίκα, σύμφωνα με το Reuters.

Την ανακοίνωση έλαβαν οι εθνικές ομοσπονδίες των

Ολυμπιακών αθλημάτων των ΗΠΑ μέσω τηλεδιάσκεψης.Ωστόσο, οι τοπικές αρχές της Βραζιλίας έσπευσαν να καθησυχάσουν τους αθλητές, λέγοντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.

Την περίοδο που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο δε θεωρείται ότι μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες που έχουν προκληθεί από το κουνούπι Aedes aegypti, όπως ο ιός Ζίκα, ο Δάγγειος και ο ιός Chikungunya, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας.

«Η Βραζιλία πραγματοποιεί σπουδαία κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το κουνούπι Aedes aegypti. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαζί με τους Δήμους, καταβάλουνι προσπάθειες για να προστατεύουνι τόσο τους Βραζιλιάνους, όσο και εκείνους που θα έρθουν στη χώρα μας για τους Αγώνες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Κένυα με τη σειρά της εξετάζει τη συμμετοχή τους στους Αγώνες αν ο ιός Ζίκα εξελιχθεί σε επιδημία.Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κένυας, Κιπτσόγκε Κέινο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται οι αθλητές να διατρέξουν κίνδυνο.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον περασμένο Μάη που ξέσπασε στην Βραζιλία.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα