ΗΠΑ: Η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μέρος μιας «πολύπλοκης επίθεσης»

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη

στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων, Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συγκάλεσε εκτάκτως, για αργότερα σήμερα, συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση στην Καμπούλ, μετά την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της πόλης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

"Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και θα προεδρεύσει της COBR (επιτροπή διαχείρισης κρίσεων) αργότερα σήμερα το απόγευμα", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ιταλία: Πυρά κοντά στο σημείο απ' όπου είχε απογειωθεί μεταγωγικό αεροσκάφος από την Καμπούλ

Αφγανικές δυνάμεις πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα, προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι εναντίον ενός ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχωρούσε εκείνη την ώρα, όπως είχε αναφερθεί αρχικά, δήλωσε κυβερνητική πηγή, επικαλούμενη εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Νωρίτερα πηγή του υπουργείου Άμυνας στη Ρώμη ανέφερε πως το μεταγωγικό C-130, στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 100 Αφγανοί άμαχοι, δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για το συμβάν.

Ιταλίδα δημοσιογράφος δήλωσε στο Sky 24 TG πως επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με 98 Αφγανούς αμάχους, όταν φάνηκε πως το αεροσκάφος τίθεται στο στόχαστρο από πυρά πολυβόλου.

"Ο πιλότος αντέδρασε αμέσως και έκανε ελιγμούς προκειμένου να μην χτυπηθεί το αεροσκάφος μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ. Υπήρξε κάποιος πανικός", δήλωσε η δημοσιογράφος.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστεί έως την 31η Αυγούστου

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν "μέχρι το τέλος της αποστολής" των ΗΠΑ, που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν "εντός 36 ωρών".

"Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής", έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

"Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ δεν θα τελειώσουν εντός 36 ωρών", δήλωσε.

Η ανάρτηση αυτή έγινε πριν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την Τρίτη, καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους την οποία όρισε και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η αποχώρηση, για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα, και καθίσταται πλέον πιο περίπλοκος ο απεγκλωβισμός ξένων και Αφγανών που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Ο ρυθμός των αναχωρήσεων, που δεν είχε σταματήσει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με απολογισμό του Λευκού Οίκου, το πρωί της Πέμπτης, 13.400 άνθρωποι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες (5.100 με 17 αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα και 8.300 με 74 αεροσκάφη του συνασπισμού). Από την έναρξη της αερογέφυρας στις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό σχεδόν 95.700 ανθρώπων.

Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επίκειται το τέλος των δικών τους επιχειρήσεων. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, σταμάτησαν ήδη τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Μεγάλη έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα