ΗΠΑ για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Υπέρ ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έντονες αντιδράσεις από Τουρκία. 

Την νέα

πραγματικότητα, που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία, που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, είπε, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία, που, όπως τόνισε, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα, που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι, τόνισε, ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Όπως ανέφερε το «Ράδιο Πρώτο», έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν σε μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία «σφραγίστηκε» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – αστραπή του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο, ενέργεια που «ενταφιάζει» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

«Η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να τη βγάλουν από την πορεία της» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσγλου.

Εκτός από την οργισμένη αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, η Άγκυρα προχωρά από τις 10 Αυγούστου και σε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Επίσης η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα, που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του State Department.

Keywords
Τυχαία Θέματα