ΗΠΑ για Ισραήλ: Περιμένουμε να δούμε πώς θα ενεργήσουν οι ακροδεξιοί βουλευτές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δουν τι λένε οι ακροδεξιοί πολιτικοί του Ισραήλ και "πώς ενεργούν", προτού πάρουν θέση για την επικείμενη κυβέρνησή του, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Ο βετεράνος Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την επάνοδό του στην εξουσία αφότου ο συνασπισμός του που αποτελείται από ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα κέρδισε μια στέρεη πλειοψηφία στις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο

από τέσσερα χρόνια.

"Είναι μια χώρα που είναι δημοκρατία, με μια εκλεγμένη ηγεσία και σκοπεύω να εργαστώ μαζί της", δήλωσε ο πρεσβευτής Τομ Νάιντς σε συνέντευξη στη δημόσια ραδιοφωνία Kan που μεταδόθηκε σήμερα.

"Τούτου λεχθέντος, πρέπει να υπερασπιστούμε εκείνα τα οποία πιστεύουμε. Αυτό είναι οι αμερικανικές αξίες."

Σε διαβουλεύσεις για την επόμενη κυβέρνηση που είχε χθες, Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε πως "όλος ο κόσμος ανησυχεί" για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπεν-Γκιβρ --που θέλει να γίνει υπουργός αρμόδιος για την αστυνομία--, καταδικάστηκε το 2007 για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους εναντίον των Αράβων και για τη στήριξή του προς την ακροδεξιά οργάνωση Kach που συμπεριλαμβάνεται στη "μαύρη λίστα" του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Έποικος που ζει στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ο Μπεν-Γκιβρ θέλει τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει περιορισμένη εξουσία σε τμήματα της περιοχής βάσει των προσωρινών συμφωνιών ειρήνης. Αυτό θα δοκίμαζε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπεν-Γκιβρ, που είναι επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, στηρίζει επίσης τη διεξαγωγή της εβραϊκής προσευχής σε έναν ιερό τόπο στην Ιερουσαλήμ, μια θέση που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να εκφράσουν κρίσεις εν αναμονή του σχηματισμού του νέου συνασπισμού, μια θέση που επανέλαβε σήμερα ο Νάιντς, τονίζοντας τους "αδιάρρηκτους δεσμούς" ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Όταν μάθω και μάθουμε ποιος έχει ποιες θέσεις και τις θέσεις που λαμβάνει, τότε θα αποφασίσω τι συζητήσεις θα λάβουν χώρα", είπε.

Διαβάστε ακόμη: Πεκίνο: Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να δουλέψουν μαζί

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα