ΗΠΑ: Εκφράζουν εκτίμηση προς Κύπρο για τη συνεργασία μετά την επιβολή κυρώσεων

Στη στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανέφερε «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία με τους Κύπριους εταίρους μας, για να κάνουμε τους βασικούς

παράγοντες του άδικου πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας να λογοδοτήσουν».

Εξάλλου, σε ανάρτησή της στο Twitter τη Μεγάλη Πέμπτη η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, ανέφερε ότι  «τέθηκε σε ισχύ ένας νέος γύρος χαρακτηρισμών κατά φυσικών και νομικών προσώπων-κλειδιά που επιτρέπουν τη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα την υποστήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και των κυπριακών αρχών για τη διασφάλιση του συντονισμού ώστε (τα παραπάνω πρόσωπα) να λογοδοτήσουν», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα σχετικά.

A new round of designations announced against key inpiduals and entities enabling Russia’s war against Ukraine have taken effect. The US greatly appreciates the support and cooperation between American and Cypriot authorities to ensure coordination to hold them to account. https://t.co/jjEeh0VcIj

Ambassador Julie Fisher (@USAmbCy) April 13, 2023

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες έθεσαν στο στόχαστρο δύο Κύπριους, ένα δικηγόρο και ένα πάροχο υπηρεσιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν τις δικές τους νέες κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και οντοτήτων, προσθέτοντας στις λίστες τους πέραν των 30 κυπριακών εταιρειών και φυσικών προσώπων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση (link is external)του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) με τις νέες κυρώσεις περιορίζεται περαιτέρω η πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεών τους που συσχετίζονται με την ρωσική κυβέρνηση.

Στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνονται νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που φαίνεται να συνδέονται και να λειτουργούν υπέρ συμφερόντων Ρώσων ολιγαρχών ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέραν του Χριστόδουλου Βασιλειάδη και του δικηγορικού γραφείου Χριστόδουλος Βασιλειάδης ΔΕΠΕ στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται και άλλοι Κύπριοι πολίτες.

Ανάμεσα στα ονόματα είναι ο Δημήτριος Σεργίδης, ο οποίος συσχετίζεται επίσης με τον Ρώσο ολιγάρχη Alisher Burhanovich Usmanov.

Επίσης ο Κώστας Γιαννακού, η Μαριλένα Γεωργίου, ο Ουζμπέκος κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου Gulnoz Zunnurovna Kocharova και η Ismailova Gulbakhor Burkhanovna φέρονται ως συμμέτοχοι στο κυπριακό δίκτυο του Usmanov, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των Αμερικανών.

Οι Κυριάκος Αττικουρής και ο κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου Αντώνης Βακανάς είναι διευθυντές εταιρειών του δικτύου των shell και offshore εταιρειών του Usmanov.

Στη λίστα κυρώσεων βρίσκεται και η Κυριακή Καμπέρη η οποία φαίνεται ότι συσχετίζεται με εταιρεία που είναι κάτω υπό το νέο καθεστώς κυρώσεων όπως και οι Skoch Varvara Andreevna,  Verrieres-le-Buisson και Streshinskiy Vladimir Yakovlevich.

Υπό καθεστώς κυρώσεων βρίσκονται πλέον πέραν των 20 εταιρειών με έδρα στην Κύπρο που σχετίζονται με τους πιο πάνω και αναμένεται ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα παγοποιηθούν οι συναλλαγές τους, ενώ οι όποιες δραστηριότητές τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα θα πρέπει να περνούν από έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε επίσης:

30 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες στην Κύπρο υπό αμερικανικές κυρώσεις

Κυρώσεις: Μπλόκο από κυπριακές τράπεζες σε 30+ πρόσωπα και εταιρείες

Keywords
Τυχαία Θέματα