ΗΠΑ: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις/απειλές από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης και τις προειδοποιήσεις περί χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων (…) αλλά θέλω να δηλώσω

ότι δεν έχουμε δει κάποιον λόγο προκειμένου να προσαρμόσουμε την πυρηνική μας στάση, ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει άμεσα χρήση πυρηνικών όπλων», είπε η Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.

Στην Γενική Συνέλευση παραπέμπεται η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία

Μετά τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα για να συζητήσει τις εξελίξεις αυτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία μετέχουν και οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα συνεδριάσει την Δευτέρα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αλβανίας, ανέφερε η Παουλίνα Κούμπιακ.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένεται να συζητηθεί ένα ψήφισμα, που είναι προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας, σχετικό με τις προσαρτήσεις. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ίδιο θέμα, την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε βέτο ενώ η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Το προσχέδιο εκείνου του ψηφίσματος, που είχαν συντάξει η Αλβανία και οι ΗΠΑ, καλούσε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων περιοχών και ζητούσε να αποχωρήσουν «αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους» οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν η Ρωσία έθετε βέτο, θα προσέφευγαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο, χωρίς δικαίωμα βέτο.

Η ψηφοφορία θα δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της απομόνωσης της Ρωσίας. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δυσφορούν επειδή η Δύση επικεντρώνει όλη την προσοχή της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα