Ιούνιο του ΄20 το ΓεΣΥ

Η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας, στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Προεδρικό
Την τελική, ίσως, ώθηση για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην υγεία έδωσε η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με την αποχώρηση των Προέδρων του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 4-5) επισκιάστηκε η χθεσινή πολύωρη, όπως αναμενόταν, σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία Υφυπουργείων, καθώς επίσης και οι τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς.

Όπως φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις των συμμετασχόντων, φαίνεται πως το θέμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη ήταν αυτό του Γενικού Σχεδίου Υγείας, αφού σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα έγινε μία πιο γενική συζήτηση, αφού κάποια από τα θέματα βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής, ενώ για άλλα ετοιμάζονται νομοσχέδια.

Πάντως, κατά τη σύσκεψη, αν και υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί πολλών πτυχών των υπό συζήτηση θεμάτων, επικράτησε καλό κλίμα το οποίο ήταν αρκετά βοηθητικό μετά την ξαφνική αποχώρηση των ηγετών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, ενώ συμφωνήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας.

Εποικοδομητικό κλίμα
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε πως η σύσκεψη διεξήχθη σε ένα εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα, και είπε πως στη διάρκειά της αντηλλάγησαν απόψεις «με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. (…)

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, εποικοδομητικό, ήταν ομόθυμη η θέληση Κυβέρνησης και αρχηγών των κομμάτων να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και εντός Βουλής, αλλά συνεχίστηκε και στη σύσκεψη, ώστε να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκείνο που φαίνεται ότι είναι κοινός στόχος και θέληση όλων είναι να συμφωνηθούν οι αλλαγές και η μεταρρύθμιση. Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν από τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές».

Σε σχέση με τα οκτώ νομοσχέδια που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για καταπολέμηση της διαφθοράς, σημείωσε ότι αυτά «είναι στο στάδιο των προσχεδίων, και έχει συμφωνηθεί ότι επ’ αυτού ξεκινά άμεσα διάλογος με τα κόμματα, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους και αυτές, αφού συμφωνηθούν, να ενσωματωθούν στα προσχέδια νομοσχεδίων, ώστε να σταλούν για νομοθετική επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια να προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση».

Προς αναζήτηση κοινής συνισταμένης
Σε ερώτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ανέφερε ότι «και σε αυτό το θέμα, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί, τα κόμματα δηλώνουν έτοιμα να συζητήσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο στη Βουλή και μαζί με την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιδιώκουμε: ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στο νέο περιβάλλον πλέον και τις νέες εποχές που ζούμε».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι υπάρχουν και ιδεολογικές και επιμέρους διαφορές, αλλά «θα προσπαθήσουν όλοι στη Βουλή, αν είναι δυνατόν, να συγκεραστούν ή να υπερπηδηθούν και να βρεθούν κοινές συνισταμένες, την ίδια όμως ώρα με το βλέμμα στη διαμόρφωση πλειοψηφιών», εξήγησε.

Σε ερώτηση, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει κι άλλη παρόμοια σύσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει πως όταν και εφόσον χρειάζεται να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα για το καλό του τόπου, το πράττει και δεν θα διστάσει, εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε θέμα, και πάλι να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων», κατέληξε.

Τα χρονοδιαγράμματα
Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σε δικές του δηλώσεις, ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς καθορίστηκε ως απώτατο χρονικό όριο για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, στην πλήρη του μορφή, η 1η Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, «η σύσκεψη κινήθηκε στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε και η πρώτη σύσκεψη της 21ης Ιουλίου.

«Επιβεβαίωσαν οι αρχηγοί πρωτίστως τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την προηγούμενη σύσκεψη, χαιρέτισαν το γεγονός πως έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφοροδοτών για το λογισμικό του ΟΑΥ από ό,τι μας πληροφόρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ ζήτησε «από τα κόμματα την άμεση απελευθέρωση, αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν μελέτες για τη μεταρρύθμιση (…) για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα το κυριότερο, που είναι η κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έγινε συζήτηση για την αυτονόμηση ειδικά, η οποία όπως έχει λεχθεί αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και από όλα τα κόμματα έχει γίνει αποδεκτό ότι ο χαρακτήρας του αυτονομημένου οργανισμού θα είναι δημοσίου δικαίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί και η ιδιοκτησία των νοσηλευτηρίων του κράτους, η σύσκεψη έχει καθορίσει απώτατο χρονικό πλαίσιο για τη λειτουργία του οργανισμού δημοσίου δικαίου που θα διαχειριστεί την αυτονόμηση την 1η Ιουνίου 2017, έχει επίσης καθορίσει ως απώτατο χρονικό όριο της εισαγωγής της εξω-νοσοκομειακής φροντίδας του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 και ως απώτατο όριο για την εισαγωγή του ΓεΣΥ, στην πλήρη του μορφή, την 1η Ιουνίου 2020.

Τα τρία ορόσημα στα οποία έχω αναφερθεί δεν αποκλείουν βεβαίως την εφαρμογή ενωρίτερα των τριών σταδίων της αυτονόμησης και της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναλόγως των δυνατοτήτων που θα έχει το σύστημα όταν θα τρέχει», συμπλήρωσε ο κ. Παμπορίδης.

Μαστίγιο και καρότο από Αβέρωφ
Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά θέματα, που αφορούν τη μεταρρυθμιστική πορεία του κράτους, ενώ έτυχαν και σύντομης ενημέρωσης για τα θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα και προβλήματα που υπάρχουν στην καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Σημείωσε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις, υπήρξε ένα καλό κλίμα στη συζήτηση των διαφόρων ζητημάτων, που αφορούν τη μεταρρυθμιστική πορεία αυτής της χώρας. Ερωτηθείς, αν τον ανησυχεί το ότι αποσύρει τη στήριξή του από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου είπε:

«Ο καθένας κρίνεται από τον λαό. Σεβαστή η θέση του οποιουδήποτε. Πιστεύω όμως πως στηρίζω ή απορρίπτω ένα νομοσχέδιο, αν το θεωρώ ωφέλιμο προς την κοινωνία και τον τόπο. Στο να τοποθετούμαι ότι εκ προοιμίου απορρίπτω το οποιοδήποτε κυβερνητικό νομοσχέδιο, θεωρώ πως -εγώ προσωπικά- δεν βρίσκω βαρύτητα στην αιτιολόγηση αυτής της πολιτικής πράξης. Σεβαστή η απόφασή τους, αλλά θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτησή τους», κατέληξε.

Υπάρχουν διαφορές φιλοσοφίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε, με τη σειρά του, σε σχέση με το ΓεΣΥ πως έχουν ληφθεί κατά τη σύσκεψη αποφάσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές φιλοσοφίας σε κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη.

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ με γνώμονα το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του κυπριακού λαού, της πλειοψηφίας δηλαδή του κόσμου, θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα οριστικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Κυπριανού στις δηλώσεις του κάκισε, επίσης, τη στάση που τήρησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατά την έναρξη της σύσκεψης.

Πυρά από Νικόλα και Μαρίνο
Κατά την αποχώρησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το κόμμα του προσήλθε στη σύσκεψη «με κάθε καλή διάθεση, για να συζητήσει τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, πρωτίστως όμως, για να ξεκαθαρίσει ότι εάν ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εθνική συνεννόηση για σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τότε πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και στο μείζον πολιτικό ζήτημα που είναι το Κυπριακό».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε πως το Κίνημα για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης θα συνεχίσει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σημείωσε πως στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος πέντε σοβαρά θέματα, εκτιμώντας πως δεν θα γινόταν ουσιαστική συζήτηση επ’ αυτών.

Ανησυχίες Συμμαχίας-Αλληλεγγύης
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο πολύ σημαντικό ζήτημα του ΓεΣΥ έχει επιτευχθεί πρόοδος, προειδοποίησε πως χωρίς Σχέδιο Υγείας «θα έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών όσον αφορά το ύψιστο αγαθό της υγείας».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών «για όσα ακούστηκαν, ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το ΓεΣΥ». Διευκρίνισε ότι εννοεί ζητήματα που έχουν εγερθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και το κόστος στο Δημόσιο.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εκτίμησε πως τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για το ΓεΣΥ είναι ασφυκτικά και ότι «δεν πρόκειται να προλάβουμε αυτές τις καταληκτικές ημερομηνίες», λέγοντας, ταυτόχρονα, πως μέχρι να υλοποιηθεί στοιχειωδώς το ΓεΣΥ, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ο οποίος βαρυγγωμάει στα νοσοκομεία.

Δυο μήνες δεν έγινε τίποτα…
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δικές του δηλώσεις, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως έχουν παραβιαστεί τόσο από τα κόμματα όσο κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς όσα συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, σε σχέση με την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, από τότε αντί τα προβλήματα να μειωθούν αυξήθηκαν, λέγοντας πως μετέφεραν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την κραυγή αγωνίας του λαού.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου τόνισε κι αυτός πως όσα συμφωνήθηκαν πριν από δύο μήνες δεν τηρήθηκαν, τονίζοντας πως, «αν θα συνεχίσουμε να συζητούμε χωρίς να υλοποιούνται αυτά τα οποία αποφασίζονται, δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά».

Εκτίμησε την ίδια ώρα ότι «είναι αρκετά αισιόδοξοι οι χρόνοι οι οποίοι τέθηκαν», προσθέτοντας ότι «για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα σωστό οικοδόμημα, θα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε ώστε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον χώρο της υγείας, οι ελλείψεις προσωπικού, η διαφθορά η οποία υπάρχει, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε υλικά να καλυφθούν».

Υπάρχουν και πιο σοβαρά θέματα
Σε δηλώσεις του, εξάλλου, μετά την αποχώρηση των Προέδρων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι η σύσκεψη είχε επικοινωνιακό και προεκλογικό χαρακτήρα, είπε: «Δεν είχε κανενός είδους επικοινωνιακό ή προεκλογικό χαρακτήρα η συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί. Θέματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό και δεν έχει κανέναν προεκλογικό σχεδιασμό», εξήγησε.

Επιλέγηκε ο προσφοροδότης για το λογισμικό
ΣΕ μία άλλη συναφή εξέλιξη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Σίγμα», προχθές βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγειάς παρακάθισε σε σύσκεψη και κατέληξε στον προτιμητέο προσφοροδότη για το λογισμικό του ΓεΣΥ. Μια διαδικασία που κράτησε εννέα ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, την προσφορά κέρδισε η εταιρεία NCR, έναντι της IBM, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Οργανισμού. Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει σε δύο με τρεις βδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν διαδικαστικές ενέργειες, όπως ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο.

Πρόκειται για ένα έργο δαπάνης €50-60 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος της οποίας θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συμβόλαιο θα είναι για επτά χρόνια, εκ των οποίων ενάμισης χρόνος θα χρησιμοποιηθεί για το στήσιμο του συστήματος και πεντέμισι χρόνια για τη λειτουργία του.

Keywords
δηκο, εδεκ, βουλη, εκλογες, ιουνίου, ακελ, γνώμονα, βιωσιμότητα, ελαμ, σιγμα, προσφορες, εταιρεία, ncr, ibm, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, ελενη, το θεμα, αβερωφ, εγκληματικοτητα, εθνικη, θεμα, πλαισιο, υγεια, ωθηση, ωρα, ibm, ncr, ακελ, βιωσιμότητα, βλεμμα, βραδυ, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γνώμονα, δηκο, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, εδεκ, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελαμ, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχες, επτα, εταιρεία, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μειζον, μηνες, μορφη, νομικη, νοσοκομεια, οκτω, ωφελιμο, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, σιγμα, σελιδες, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τρια, χριστος, χρονος, εφαρμογη, εννεα, ενωση, ιδιαιτερα, ιουνίου, πληροφοριες, σωστο, θεματα, υγειας, υλικα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα