Ιωνάς: Ύψιστη επιδίωξη ΠτΔ ταχεία επανέναρξη του διαλόγου

Ύψιστη επιδίωξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί η ταχεία, αλλά προπάντων κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων της Πάχνας, η οποία διαβάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Ανδρέα Ασσιώτη, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, καθώς και η επικείμενη άτυπη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα συντείνουν στη διαμόρφωση όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Όπως είπε, «αναμένουμε, εις πείσμα των όσων κατά καιρούς δημοσιεύονται, τη διατύπωση γραπτών θέσεων ώστε να διαφανεί ποιά από τις δύο πλευρές σέβεται τις προηγούμενες συγκλήσεις και ποια υπαναχωρεί καθυστερώντας την επανέναρξη, πιθανόν για αλλότριες αιτιάσεις".

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η επίδειξη κατανόησης στις ανησυχίες της άλλης πλευράς στο ζήτημα της νομής της εσωτερικής εξουσίας και διακυβέρνησης, ουδόλως ανατρέπουν την πραγματική υπόσταση του Κυπριακού. Ως προβλήματος δηλαδή κατοχής, συνέχισε, που "θα τερματιστεί μόνον με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων καθώς και την κατάργηση του επιζήμιου, αναχρονιστικού και απαρχαιωμένου συστήματος ασφάλειας. Στο πλαίσιο λύσης, δεν χωρούν ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένας κηδεμόνας με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι η πλευρά μας αναλώνει το «άπαν των προσπαθειών μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Οραματιζόμαστε την Κύπρο ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και ελπίδας, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας και κυρίως της νέας γενιάς», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τους ήρωες της Πάχνας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε στον αγώνα και τη θυσία τους για την ελευθερία της πατρίδας.

«Κατακλυσμένοι με αισθήματα ευλάβειας και εθνικής συγκίνησης, οδηγημένοι από το εθνικό και θρησκευτικό μας χρέος, μνημονεύουμε σήμερα τους ηρωικούς Παχνιώτες, οι οποίοι τίμησαν τον ελληνισμό της πατρίδας μας. Υποκλινόμαστε ενώπιον των αγώνων και της θυσίας των Νίκου Σοφοκλέους, Πανίκου Συμέου, Ευμένιου Μαρκαντώνη, Ιορδάνη Βακή και Κυριάκου Θουκή», είπε.

Όπως σημείωσε, "ανασταίνουμε σήμερα στις καρδιές μας τα τιμώμενα πρόσωπα, για να αντλήσουμε δύναμη από τον βίο και τους αγώνες τους. Σκοπός μας, όπως και σε κάθε εθνική εκδήλωση, είναι ατενίζοντας νοερά το μεγαλείο του ηθικού και αγωνιστικού τους αναστήματος, να αναπροσαρμόσουμε το μήνυμα της θυσίας τους, σε χρόνο ενεστώτα».

Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάχνα, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα