Ιωνάς: Nα ξεριζώσουμε τον φόβο προς το διαφορετικό

Πρέπει να ξεριζώσουμε τον φόβο προς το κάθε τι διαφορετικό και να τον μετατρέψουμε σε αποδοχή και κατανόηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πατάξει φαινόμενα εμπορίας προσώπων και να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων διαμένουν στη Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του που διάβασε ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης

και Δημοσίας Τάξεως Ανδρέας Λουκά, στην ημερίδα με θέμα « Εμπορία Προσώπων, Φτώχεια και Ρατσισμός» ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «οι πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας ανθρώπων που καταγράφονται στην Κύπρο είναι η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης».

Πρόσθεσε ότι «η ψήφιση της νομοθεσίας 60(Ι)/2014, η οποία είναι εναρμονισμένη με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και σύμφωνη με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, διότι αφορά, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρώπινων οργάνων, καθώς και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία, ως επίσης, ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία, ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων».

Αναφέρθηκε επίσης στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων και πολιτικών όπως είναι η σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό, με τη συμμοτοχή τεσσάρων ΜΚΟ, καθώς και στην υιοθέτηση από το Υπουργικό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων 2013-2015, το οποίο αποτελεί διάδοχο του προηγούμενου Σχεδίου 2010-2012.

«Ως θετική εξέλιξη, καταγράφεται και η σύσταση ειδικού Γραφείου στην Αστυνομία Κύπρου, αρμόδιου μεταξύ άλλων για την αναγνώριση των θυμάτων, καθώς και η σύσταση και λειτουργία κρατικού καταφυγίου θυμάτων εμπορίας», είπε.

Ο κ. Νικολάου ενημέρωσε επίσης ότι «άτομα που αισθάνονται θύματα διακρίσεων έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα κυπριακά δικαστήρια και στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και στην Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων», της αρχής που έχει συσταθεί κάτω από την ομπρέλα της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σύμφωνα με τον ίδιο «άλλο ένα σημαντικό όπλο κατά του ρατσισμού είναι ο περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ωστόσο ότι «η θέσπιση νομοθεσίας, ως μέσο υλοποίησης της στρατηγικής κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, δεν είναι αρκετή».

«Αυτό που παράλληλα χρειάζεται είναι αλλαγές σε πρακτικές και νοοτροπίες και η κινητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων φορέων», ανέφερε.

Στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης, ώστε να στηλιτευθεί η νοοτροπία που προκαλεί τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, καθώς και να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του όπως απορρέουν από τη νομοθεσία». Απαιτείται λοιπόν συλλογική προσπάθεια για να εφαρμοστεί στην πράξη η κοινοτική νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή.

«Είμαστε αποφασισμένοι, να λάβουμε όλα τα αναγκαία διοικητικά και θεσμικά μέτρα για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα μας», είπε.

Ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε ότι «η εμπορία προσώπων δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή και στο έργο για πάταξη της η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, της Αστυνομίας και γενικότερα των αρχών μαζί με το σύνολο των πολιτών, είναι απαραίτητη».

«Ο ρατσισμός είναι θέμα νοοτροπίας, κουλτούρας και εκπαίδευσης, και ως κοινωνία, πρέπει να επενδύσουμε συλλογικά και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ώστε να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα ίσης μεταχείρισης για μια ζωή χωρίς διακρίσεις –ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και γενετήσιου προσανατολισμού», είπε.

Επιβάλλεται, τόνισε, «να ξεριζώσουμε τον φόβο προς το κάθε τι διαφορετικό και να τον μετατρέψουμε σε αποδοχή και κατανόηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα