Ηλεκτρισμός «χρυσάφι» λόγω καθυστερήσεων και αποτυχιών των Κυβερνήσεων

«Για ακόμα μια φορά μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Το άνοιγμα της αγοράς, αναμενόταν να υλοποιηθεί το 2014. Και αναβολή στην αναβολή, φθάσαμε στο σημείο, που το προτεινόμενο μοντέλο, δεν μπορεί πλέον,  να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς. Αυτό έχει γίνει σαφές, διά στόματος των Ευρωπαίων ηγετών, ουκ ολίγες φορές. Δηλαδή, το άνοιγμα της,  ίσως να επιβαρύνει, αντί να ωφελήσει τον καταναλωτή», αναφέρει η δημοσιογράφος του Σίγμα, Σοφία Ιωσήφ.

Συνεχίζει εξηγώντας ότι «το μοντέλο που προωθείται στην Κύπρο είναι το ευρωπαϊκό,

βάσει αυτού, το κόστος της ενέργειας, καθορίζεται από τον ακριβότερο παραγωγό, που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης. Βέβαια, πέραν των ανανεώσιμων πηγών,  χρησιμοποιείται και ενέργεια, που παράγεται από μαζούτ. Συνεπώς, οι καταναλωτές θα αγοράζουν την ενέργεια,  από ΑΠΕ, σε τιμές πετρελαίου. Αυτός είναι και ο φόβος που εκφράζεται από το Υπουργείο Ενέργειας.

Βέβαια αυτό είναι ένα πρόβλημα, που προέκυψε εξαιτίας των κυρώσεων στη Μόσχα και σίγουρα δεν είναι η αιτία, των καθυστερήσεων, στο άνοιγμα του ηλεκτρισμού.  Το συγκεκριμένο σύστημα, άλλωστε λειτουργούσε για χρόνια στην Ευρώπη. Τώρα, η πολιτική ηγεσία, φαίνεται πιάνεται από το γεγονός, ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εν μέσω κρίσης, για να μας πει εμμέσως ή σαφώς, ότι «ίσως είναι καλύτερα, που δεν ολοκληρώθηκε». Τη νύφη βέβαια, την πληρώνει, όπως πάντα ο καταναλωτής».

Συμπλήρωσε ότι «είναι σαφές, ότι εάν το άνοιγμα γινόταν το 2014, οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα προηγούμενα χρόνια δεν θα ήταν τόσο φουσκωμένοι. Καθυστερήσεις πέραν της μιας δεκαετίας, καταγράφονται και στην χρήση φυσικού αερίου. Κάτι που εκτός από τις μειωμένες τιμές ρεύματος, θα μας απάλλασσε και από τις τεράστιες χρεώσεις για τους ρύπους. Μέρος αυτών επιστρέφει βέβαια, στα ταμεία του κράτους και χρησιμοποιείται για την προώθηση των ΑΠΕ. Όπως δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ, το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Κώστας Κώστα, ζήτησε ενημέρωση από την Υπουργό Ενέργειας, για την αξιοποίηση, αυτών των χρημάτων. Όπως μας είπε δεν την έχει λάβει ακόμα.

Παίρνοντας τον λόγο η παρουσιάστρια των Τομών στα Γεγονότα, Πέτρα Αργυρού, τόνισε ότι «εκείνο που πρέπει ξεκάθαρα να ειπωθεί είναι ότι συνολικά οι πολιτικές δυνάμεις δεν τολμούσαν να δώσουν ώθηση στις ΑΠΕ, διότι εξυπηρετούσαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που χρηματοδοτούσαν προεκλογικούς, δεν αποτολμούσαν να βάλουν τέλος στο μονοπώλιο της ΑΗΚ διότι το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα ψηφοθηρικό. Υπήρξε ασύγγνωστη διαπλοκή, που έφτασε στα όρια εκτεταμένης διαφθοράς. Για όλα αυτά πάντως οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν αλλά και να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Τα επόμενα βήματα τώρα ποια είναι; Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».  

Η Σοφία Ιωσήφ επεσήμανε ότι στη σύνοδο των 27 Υπουργών Ενέργειας, στις 30 μηνός οι προτάσεις,  θα αξιολογηθούν.

Παρεμβάσεις εξετάζει παράλληλα και η τεχνική ομάδα, του Υπουργείου, της ΡΑΕΚ και του ΕΤΕΚ.

Στο μεταξύ, αύριο συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένεται να παρατείνει για τρεις μήνες τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι λογαριασμοί της ΑΗΚ πιθανόν να είναι λάθος- Οδηγίες στους καταναλωτές

Keywords
Τυχαία Θέματα