Ικανοποίηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί για συνομιλίες

Πέντε περίπου ώρες διήρκεσε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Μουσταφά Ακκιντζί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, κατά την οποία σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στα άλυτα ζητήματα επί των κεφαλαίων διακυβέρνηση, περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού.

Οι δύο ηγέτες άρχισαν με τετ α τετ συνάντηση μιαμισης ώρας, στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές για μιάμιση επίσης ώρα και ακολούθησε μία ώρα διευρυμένων διαπραγματεύσεων.

"Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν τα θέματα αυτά σε έκταση με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, πετυχαίνοντας περαιτέρω πρόοδο.

Έδωσαν

νέες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα συναντηθούν τρεις φορές αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν την εργασία τους πάνω σε βασικά θέματα».

«Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών λέει τα πάντα. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πάρα πολύ παραγωγική, παρατηρήθηκε πρόοδος σε σημαντικά θέματα και ο διάλογος θα συνεχίσει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ικανοποίηση διατύπωσε κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες και ο Τ/Κ ηγέτης επισημαίνοντας ότι στο τετ α τετ που είχε με το Νίκο Αναστασιάδη, πριν τις διευρυμένες συνομιλίες, εμβάθυναν περισσότερο στα προβλήματα των τριών κεφαλαίων. Σημαντική χαρακτήρισε και την πρόοδο επί της ουσίας των ΜΟΕ.

"Επιτυγχάνεται βαθμιαία πρόοδος στο ηλεκτρικό, στην κινητική τηλεφωνία και στα άλλα ζητήματα. Θα φτάσουμε και σε αυτά τα θέματα σε θετικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής δομής που θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε για έγκριση στο λαό μας”, σημείωσε ο κ. Ακκιντζί.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπερν Μπαθ Ειντε, δήλωσε εντυπωσιασμένος για τον τρόπο που οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με τα σοβαρά ζητήματα με τρόπο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

"Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα. Μετά την τελευταία συνάντηση, έχουμε μετακινηθεί από την καταγραφή θέσεων στις πραγματικές διαπραγματεύσεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό", υπογράμμισε ο κ. Έιντε.

Οι δυο ηγέτες θα συμμετέχουν από κοινού σε εκδήλωση που θα συνδιοργανωθεί από το Κυπριακό και το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο στις 8 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχουν και σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα