Ιδρυτικό μέλος του προγράμματος E-RIHS, η Κύπρος

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ Ερευνητικών Υποδομών (ESFRI) εγκαινίασε τα νέα εγκεκριμένα προγράμματα του, για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι μεταξύ των έξι έργων που επιλέχθηκαν είναι το E-RIHS (Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς), που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των αναγκών των ευρωπαϊκών ερευνητικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας

τις Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως κορυφαία ερευνητική προτεραιότητα στην Ευρώπη.

Μαζί με άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος έγινε ιδρυτικό μέλος του E-RIHS, που σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 80 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και εγκαταστάσεις για επιστημονική μελέτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Οι Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένας τομέας που συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών κλάδων, υποστηρίζοντας διάφορες πτυχές της διατήρησης, ερμηνείας και διαχείρισης της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το E-RIHS συνδέει ερευνητές από τους τομείς των ανθρωπιστικών και των φυσικών επιστημών και προωθεί μια διεπιστημονική κουλτούρα για ανταλλαγή γνώσης και τη δημιουργία συνεργασίας, ενώ προσφέρει ταυτόχρονα πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών εργαλείων υψηλού επιπέδου για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας.

Στο μεταξύ, το E-RIHS θα επικεντρωθεί στο πώς εφαρμόζονται οι επιστημονικές μέθοδοι στο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ποιους τρόπους μπορούμε καλύτερα να μελετήσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ερευνητές να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και στρατηγικών που σχετίζονται με τη διατήρησή της.

Το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του ΙΚ είναι ένας από τους εταίρους σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.

Το Ινστιτούτο Κύπρου θα συμβάλει στην επιτυχία του E-RIHS με την επιστημονική του εμπειρογνωμοσύνη και την προηγμένη ερευνητική του υποδομή, εδραιώνοντας και εμπλουτίζοντας συνεχώς τις ικανότητες του, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 7 χρόνια μέσα από την επιτυχή υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως των: STARLAB (κινητή υποδομή για επιστημονική μελέτη Αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων), ΑΡΙΑΔΝΗ (ερευνητική υποδομή για την ανταλλαγή αρχαιολογικών δεδομένων), ARCLAND (προώθηση χρήσης της τηλεπισκόπησης και ψηφιακής τεκμηρίωσης στην αρχαιολογία) και GRAVITATE (3D επανασυναρμολόγηση και αποκατάσταση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς).

Το E-RIHS αναγνωρίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Κύπρου στην κοινοπραξία ως αντιπροσώπου της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου ως ερευνητικού κέντρου σημείου αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα