Ιδού το υπόμνημα Χαμπιαούρη προς τους εκπαιδευτικούς

Στο στάδιο της μελέτης εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων βρίσκεται το υπόμνημα το οποίο απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, το οποίο ευελπιστεί να λειτουργήσει ως βάση για την επανέναρξη του διαλόγου στην Παιδεία, λίγες μόλις εβδομάδες πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Ολόκληρο το υπόμνημα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, κι ΕΔΩ.

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα των απαλλαγών, σύμφωνα με το υπόμνημα Χαμπιαούρη, αποτελεί απόλυτη ανάγκη ο εξορθολογισμός του συστήματος μείωσης του διδακτικού χρόνου λόγω αρχαιότητας ή εξωδιδακτικών

δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπόμνημα, προτίθεται να εφαρμόσει μια γενική πολιτική μεταρρύθμισης του συστήματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει τις «απαλλαγές» σε ένα νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

Γενική φιλοσοφία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες να αντικατασταθούν από ένα μελετημένο και αντικειμενικό σύστημα «μοριοδότησης», στο πλαίσιο ενός γενικού συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων προαγωγών (π.χ. Εκπαιδευτικού Α΄) που θα επιφέρουν ωφελήματα σε όρους απολαβών, χωρίς να συνοδεύονται από μείωση του διδακτικού χρόνου.

Ειδικά επιδόματα

Πρόσθετα, στο κείμενο αναφέρεται ότι προς τη δημιουργία θέσεων ανέλιξης, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θεσπισθούν και ορισμένα ειδικά επιδόματα έναντι συγκεκριμένων πρόσθετων καθηκόντων που πιθανόν να αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί.

«Εν ολίγοις, μπορούμε να θέσουμε ως όραμα και ως στόχο ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης -ο διάλογος για το οποίο μπορεί να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό- το οποίο θα εισαγάγει κριτήρια αριστείας (αντί της σημερινής απαλλαγής από διδακτικό έργο), προσφέροντας και πρόσθετες δυνατότητες ανέλιξης στους εκπαιδευτικούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.

Ικανοποιημένοι οι γονείς

Μιλώντας στο SigmaLive ο Πρόεδρος των Οργανωμένων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης Μορφάκης Σολωμονίδης δηλώνει ικανοποιημένος που οι γονείς συμμετέχουν σε αυτό τον κρίσιμο διάλογο.

Φυλαχτού: Μελετάμε το υπόμνημα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού, «τα έγγραφα είναι πολυσέλιδα, χρήζουν μελέτης προσεκτικής και ασφαλώς αξιολόγησης στα συλλογικά μας σώματα, κάτι που θα γίνει τη Δευτέρα από τις γραμματείες σαν μια πρώτη αξιολόγηση».

Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συντονιστούν και, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, το πιθανότερο είναι να δώσουν κοινή απάντηση στο Υπουργείο όταν θα είναι έτοιμες.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, η επιστολή - πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για διάλογο, συνοδεύεται από υπόμνημα με τις θέσεις του Υπουργείου και την αναγκαιότητα για εξορθολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα