Ιδού η νέα γενική εκτίμηση ακινήτων -Βήμα βήμα πώς να ενημερωθείτε

Δημοσιοποίηθηκε σήμερα Παρασκευή, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου, η νέα γενική εκτίμηση της αξίας των περίπου 2.000.000 ακινήτων, παγκύπρια, με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ενασκώντας τις εξουσίες που  παρέχονται, σύμφωνα με τις πρόνοιες των άρθρων 70(β) και 75 του πιο πάνω Νόμου, ειδοποιεί το κοινό ότι η επανεκτίμηση συγκεκριμένων ιδιοκτησιών σε ορισμένες περιοχές που αναφέρονται στον πίνακα

που επισυνάπτεται, έχει συμπληρωθεί και ότι το ηλεκτρονικό αρχείο με την πληροφορία της ακίνητης ιδιοκτησίας και τις αξίες ακινήτων σε τιμές 01.01.2018, έχει κατατεθεί / αναρτηθεί στη Διαδικτυακή Πύλη του Τμήματος «DLS PORTAL» για χρήση από το Γραφείο του Δημάρχου ή του Κοινοτάρχη του οικείου Δήμου ή της Κοινότητας μέσω των υφιστάμενων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών «Εξαγωγή Καταλόγου Ακίνητης Ιδιοκτησίας» και «Εξαγωγή Φορολογικού Καταλόγου».

(α) Οι κατάλογοι εκτίμησης σε έντυπη μορφή ή/και το ηλεκτρονικό αρχείο μπορεί να επιθεωρείται από το κοινό κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.  Επίσης, έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο να μπορεί να ενημερωθεί μέσω της Ιστοσελίδας του Τμήματος «DLS PORTAL»,  (https://portal.dls.moi.gov.cy)  και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας «Πλοήγηση σε Χάρτες» ή τηλεφωνικά στον ενιαίο παγκύπριο αριθμό 70007656 για κλήσεις εσωτερικού ή +35722467770 για κλήσεις από εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

(β) Οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο διαφωνεί με την εκτίμηση,  μπορεί να υποβάλλει σε μένα αίτηση διόρθωσης λάθους ή ένσταση Γενικής Εκτίμησης ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας «Ηλεκτρονικές Αιτήσεις» στην πιο πάνω Ιστοσελίδα, μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της ειδοποίησης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες των άρθρων 70 (δ) και 74, του Κεφ. 224.

(γ) Η ειδοποίηση αυτή, θα αναρτηθεί στις πινακίδες ειδοποιήσεων εκάστου Δήμου ή Κοινότητας, των Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων και των Επάρχων της Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου.

(δ) Η Γενική Εκτίμηση έγινε με βάση τις αξίες γενικής εκτίμησης των ακινήτων κατά την 01.01.2018 και υπολογίστηκαν ως εάν τα ακίνητα να ήταν ελεύθερα κατοχής, όπως προνοεί το άρθρο 69 (3), του Κεφ. 224.

(ε) Τα ονόματα των ιδιοκτητών που αναφέρονται σε έντυπη μορφή ή και στο ηλεκτρονικό αρχείο είναι όπως βρίσκονται καταχωρημένα στα Κτηματικά Μητρώα του οικείου Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου.  Ενδέχεται μερικοί να έχουν μεταβιβάσει τα ακίνητα τους σε άλλα πρόσωπα.

Βήμα προς βήμα

Αυτόματα, το Σύστημα μεταφέρει το χρήστη στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, και ταυτόχρονα  εμφανίζεται υπενθύμιση για τους όρους χρήσης, όπως φαίνεται στην εικόνα 1α. Ο χρήστης θα πρέπει να τους διαβάσει πατώντας το πλήκτρο «ΣΥΝΕΧΙΣΕ», που φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 1α  και θα πρέπει να τους αποδεχτεί, πατώντας το πλήκτρο «ΣΥΜΦΩΝΩ» που βρίσκεται στο τέλος των όρων, για να μπορέσει να συνεχίσει.

Αυτόματα, το Σύστημα μεταφέρει το χρήστη στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, και ταυτόχρονα  εμφανίζεται υπενθύμιση για τους όρους χρήσης, όπως φαίνεται στην εικόνα 1α. Ο χρήστης θα πρέπει να τους διαβάσει πατώντας το πλήκτρο «ΣΥΝΕΧΙΣΕ», που φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 1α  και θα πρέπει να τους αποδεχτεί, πατώντας το πλήκτρο «ΣΥΜΦΩΝΩ» που βρίσκεται στο τέλος των όρων, για να μπορέσει να συνεχίσει.

Με την αποδοχή των όρων, ο χάρτης εμφανίζεται καθαρά, όπως στην εικόνα 2 και ο χρήστης μπορεί να αρχίσει την πλοήγηση.

Στη σελίδα αυτή και στη μπάρα που φαίνεται με γαλάζιο χρώμα στο χάρτη της εικόνας 2, υπάρχουν:

Oι διαθέσιμες εφαρμογές, Καρτέλα «Εφαρμογές»,Ο πίνακας περιεχομένων για την κάθε εφαρμογή, Καρτέλα «Περιεχόμενα»,Η αναζήτηση τεμαχίου, Καρτέλα «Αναζήτηση»Τα διαθέσιμα υπόβαθρα, Καρτέλα «Υπόβαθρο»,Η αναγνώριση δεδομένων, Καρτέλα «Αναγνώριση»,Το εργαλείο ακύρωσης επιλογής, Καρτέλα «Ακύρωση Επιλογής»,Τα εργαλεία πλοήγησης, Καρτέλες «Μεγέθυνση», «Σμίκρυνση», «Επαναφορά», και «Αρχική».Το εργαλείο της εκτύπωσης χάρτη, Καρτέλα «Εκτύπωση»,Το εργαλείο των μετρήσεων, Καρτέλα «Μέτρηση» καιΤο εργαλείο μεγιστοποίησης του χάρτη, Καρτέλα «Μεγ. Χάρτη».

1.  Διαθέσιμες Εφαρμογές, Καρτέλα «Εφαρμογές»

Τα Κτηματικά Επίπεδα Χαρτών, (εφαρμογές), που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι τα ακόλουθα:

Κτηματικό/Χωρομετρικό
Τοπογραφικό
Υδρογραφικό
Διοικητικά Όρια​

Ο χρήστης για να εμφανίσει τα διαθέσιμα Κτηματικά Επίπεδα των Χαρτών, (Υπηρεσίες), θα πρέπει να επιλέξει την Καρτέλα «Εφαρμογές», στο χάρτη. Η λειτουργία επεκτείνεται και εμφανίζονται οι εφαρμογές στην αριστερή πλευρά του χάρτη, όπως φαίνεται στην εικόνα 3 πιο κάτω.

Κάθε Υπηρεσία περιέχει διάφορες πληροφορίες, όπως περιγραφή, επίπεδα που την αποτελούν κ.τ.λ.. Για να δει τις πληροφορίες αυτές, ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει το εικονίδιο «i», που βρίσκεται δίπλα από κάθε υπηρεσία στο πλαίσιο των θεματικών χαρτών, όπως φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 3 πιο πάνω. Με την επιλογή του εικονιδίου «i», εμφανίζεται ένα παράθυρο στο οποίο υπάρχουν 2 καρτέλες (1. Πληροφορίες, 2. Σύνδεσμος) όπως φαίνονται στην εικόνα 4 πιο κάτω. Στην πρώτη καρτέλα «Πληροφορίες», ο χρήστης μπορεί να δει την περιγραφή για τον κάθε χάρτη καθώς και τα πιο βασικά του επίπεδα. Στην δεύτερη καρτέλα «Σύνδεσμος», παρουσιάζεται ένας σύνδεσμος, τον οποίο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να προσθέσει τον αντίστοιχο θεματικό χάρτη σε λογισμικά GIS (ArcGIS ή QGIS), που έχει εγκατεστημένο στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι οδηγίες για την χρήση του συνδέσμου, βρίσκονται στο τέλος του παρόντος βοηθήματος.

Ο χρήστης επιλέγει μια εφαρμογή και κλείνει τον κατάλογο των θεματικών χαρτών, πατώντας μία φορά το πλήκτρο «Εφαρμογές». Με τα πλήκτρα πλοήγησης μπορεί να κάνει επισκόπηση του χάρτη.

2.Κατάλογος με τα επίπεδα της Εφαρμογής, Καρτέλα «Περιεχόμενα»

Για να εμφανιστούν τα περιεχόμενα της εφαρμογής, ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει την καρτέλα «Περιεχόμενα».  Εμφανίζονται τα περιεχόμενα του χάρτη, όπως φαίνεται στην εικόνα 5 πιο κάτω.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει ή να μην εμφανίσει, οποιαδήποτε δεδομένα, στο χάρτη. Αυτό μπορεί να γίνει ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τα επίπεδα πληροφορίας από τον πινάκα περιεχομένων. Αφού ο χρήστης διαμορφώσει το χάρτη όπως επιθυμεί, μπορεί να κλείσει τον πίνακα περιεχομένων πατώντας μία φορά το πλήκτρο «Περιεχόμενα».

3. Πλοήγηση στο Τεμάχιο, καρτέλα «Αναζήτηση»

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένο τεμάχιο, επιλέγοντας τη καρτέλα «Αναζήτηση». Στην επέκταση της λειτουργίας αυτής, όπως φαίνεται στην εικόνα 6, πιο κάτω, υπάρχουν τα πεδία αναζήτησης τα οποία ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει επιλέγοντας τιμές από τον κατάλογο τιμών του κάθε πεδίου. Κάθε φορά που ο χρήστης εισάγει τιμή σε κάποιο πεδίο, μπορεί να πλοηγηθεί στην περιοχή του συγκεκριμένου πεδίου, πατώντας το πλήκτρο «Μεγέθυνση» που φαίνεται με πράσινο χρώμα στο πλαίσιο της αναζήτησης.

Ο χρήστης, αφού καταχωρήσει τιμές για την Επαρχία, Δήμο/κοινότητα και Ενορία έχει τη δυνατότητα αναζήτησης, με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Αριθμός Εγγραφής, (Τμήμα Εγγραφής και Αριθμός Εγγραφής)
Αναφορά Χάρτη, (Φύλλο, Σχέδιο, Τμήμα, Αριθμός Τεμαχίου)
Δρόμος, (Όνομα Δρόμου)
Αφού ολοκληρώσει την επισκόπηση του τεμαχίου που τον ενδιαφέρει, ο χρήστης μπορεί να κλείσει το πλαίσιο της αναζήτησης πατώντας μία φορά στο πλήκτρο «Αναζήτηση».

4.      Διαθέσιμα Υπόβαθρα, καρτέλα «Υπόβαθρο»

Σε όλους τους Κτηματικούς Χάρτες, (Υπηρεσίες), ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ένα υπόβαθρο, από αυτά που είναι διαθέσιμα και που εμφανίζονται, όταν επιλέξει τη καρτέλα «Υπόβαθρο». Υπάρχουν διαθέσιμα τα πιο κάτω υπόβαθρα, όπως φαίνεται και στην εικόνα 7 πιο κάτω:​

- Δορυφορικές Εικόνες (ARCGIS)
- Ορθοφωτογραφίες ΤΚΧ, 2014
- Δορυφορικές εικόνες ΤΚΧ, 2009-2013
- Ορθοφωτογραφίες ΤΚΧ, 1993
- Ορθοφωτογραφίες ΤΚΧ, 1963
- Σκίαση αναγλύφου, 1993
- Δορυφορικές εικόνες BING
- Δορυφορικές εικόνες GOOGLE
- Οδικό δίκτυο GOOGLE

Σημείωση: Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, διατηρεί το δικαίωμα αφαίρεσης ή / και πρόσθεσης ενός νέου Υπόβαθρου οποιαδήποτε στιγμή.

5. Αναγνώριση Δεδομένων, καρτέλα «Αναγνώριση»

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει και να δει πληροφορίες που αφορούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην υπηρεσία που έχει επιλέξει, πατώντας τη καρτέλα «Αναγνώριση».  Εμφανίζεται το πλαίσιο της αναγνώρισης με το μήνυμα «Πατήστε στο χάρτη για να ενεργοποιηθεί η αναγνώριση», όπως φαίνεται στην εικόνα 8 πιο κάτω.

Ο χρήστης εντοπίζει και πατά στο χάρτη ένα σημείο κάτω από το οποίο βρίσκονται τα δεδομένα που τον ενδιαφέρουν. Αυτόματα εμφανίζονται στο πλαίσιο «Αποτελέσματα Αναγνώρισης», όλες οι πληροφορίες των συγκεκριμένων δεδομένων, όπως φαίνεται στην εικόνα 9 πιο κάτω.

Στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων αναγνώρισης, υπάρχουν πληροφορίες ΜΟΝΟ για τα επίπεδα τα οποία είναι ορατά στο χάρτη. Τα επίπεδα για τα οποία εμφανίστηκαν πληροφορίες φαίνονται σε μορφή καρτέλας, (Tabs), στο πάνω μέρος του πλαισίου, όπως φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 9, πιο πάνω. Για να δείτε τα αποτελέσματα κάποιου επιπέδου πληροφορίας, πατήστε πάνω στη ανάλογη καρτέλα.

Αν για κάποιο επίπεδο χρειάζεστε, αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να το κάνετε ορατό, (να το ενεργοποιήσετε), από τον πίνακα περιεχομένων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, για να δείτε όλη την πληροφορία κάποιου επιπέδου, πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε scroll down στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων αναγνώρισης, ή μπορείτε να εκτυπώσετε τα αποτελέσματα με τη χρήση του εργαλείου «Εκτύπωση», που βρίσκεται στο πλαίσιο αναγνώρισης αποτελεσμάτων, όπως φαίνεται σε πράσινο πλαίσιο στην εικόνα 9 πιο πάνω.

Για την καρτέλα «Τεμάχια», (εικόνα 9), ο χρήστης κάνοντας scroll down, έχει στη διάθεσή του δυο εργαλεία, όπως φαίνονται στην εικόνα 9Α, σε κόκκινο πλαίσιο:

1. «Κτηματικό Σχέδιο» : Μπορεί να ανοίξει το κτηματικό σχέδιο, στο οποίο απεικονίζεται το υπό «Αναγνώριση» τεμάχιο, σε μορφή PDF.
2. «Download KML» : Μπορεί να εξάγει τα όρια του υπό «Αναγνώριση» τεμαχίου σε αρχείο ΚΜL, το οποίο μπορεί να ανοίξει στο πρόγραμμα «Google Earth».

6.Ακύρωση επιλογής, καρτέλα «Ακύρωση Επιλογής»

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την επιλογή που έχει κάνει με τη χρήση της καρτέλας «Αναζήτηση» και να επιλέξει κάποιο άλλο τεμάχιο, με τη χρήση της καρτέλας «Ακύρωση Επιλογής».

7. Εργαλεία πλοήγησης, καρτέλες «Μεγέθυνση», «Σμίκρυνση», «Επαναφορά», και «Αρχική»

Με τη χρήση των εργαλείων πλοήγησης, ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη, σε οποιασδήποτε υπηρεσία έχει επιλέξει. Υπάρχουν τα πιο κάτω εργαλεία, όπως φαίνονται και στην εικόνα 10 πιο κάτω, σε κόκκινο πλαίσιο.

Μεγέθυνση: Ο χρήστης μπορεί να μεγεθύνει το χάρτη.
Σμίκρυνση: Ο χρήστης μπορεί να σμικρύνει το χάρτη
Eπαναφορά: Ο χρήστης μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη μεγέθυνση που είχε ο χάρτης.
Αρχική: Ο χρήστης μπορεί να επαναφέρει το χάρτη σε ολόκληρο το Extent, δηλαδή στην κατάσταση που βρισκόταν κατά την εισαγωγή του στο Σύστημα.

Ο χρήστης, έχει επίσης τη δυνατότητα να εμφανίσει τα δεδομένα στο χάρτη σε συγκεκριμένη κλίμακα. Αυτό μπορεί να το κάνει εισάγοντας την κλίμακα που επιθυμεί στο πεδίο «Κλίμακα», που φαίνεται στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης σε πράσινο πλαίσιο. Αφού καταχωρήσει την κλίμακα θα πρέπει να πατήσει το εικονίδιο icon1.pngπου βρίσκεται δίπλα από το συγκεκριμένο πεδίο, για να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη κλίμακα και για να κλείσει το πεδίο εισαγωγής της κλίμακας θα πρέπει να πατήσει το εικονίδιο icon2.pngπου και αυτό βρίσκεται δίπλα από το συγκεκριμένο πεδίο.

8. Εκτύπωση του Χάρτη, καρτέλα «Εκτύπωση»

Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ετοιμάσει και να εκτυπώσει ένα χάρτη με την χρήση της καρτέλας «Εκτύπωσης». Επιλέγοντας το συγκεκριμένο εργαλείο, εμφανίζεται το πλαίσιο της εκτύπωσης, όπως φαίνεται στην εικόνα 11 πιο κάτω. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν οι παράμετροι με κατάλογο τιμών, τις οποίες θα πρέπει να συμπληρώσει ο χρήστης, όπως πιο κάτω:

Επιλογή μορφής του σχεδίου, (PDF, PNG32, PNG8, JPG, GIF, EPS, SVG, SVGZ)Επιλογή του μεγέθους της κόλλας, (Μεγέθη Α4 και Α3 όρθια και οριζόντια θέση, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα)Εισαγωγή τίτλου του σχεδίου

Αφού ο χρήστης καταχωρήσει τις πιο πάνω παραμέτρους, επιλέγει το πλήκτρο, «Προετοιμασία Εκτύπωσης», που φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 11. Μόλις ετοιμαστεί το σχέδιο, εμφανίζεται το πλήκτρο «Αποτέλεσμα», που φαίνεται σε πράσινο πλαίσιο στην εικόνα 11, και όταν το επιλέξει ο χρήστης εμφανίζεται το σχέδιο, όπως στην εικόνα 12.

Με τα εργαλεία που φαίνονται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 12, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το σχέδιο.

9. Υπολογισμός συντεταγμένων, αποστάσεων και εμβαδού στο χάρτη, καρτέλα «Μέτρηση»

Με τη χρήση της καρτέλας «Μέτρηση», ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει πρόχειρες μετρήσεις στο χάρτη. Επιλέγοντας το εργαλείο αυτό το Σύστημα εμφανίζει το πλαίσιο των μετρήσεων όπως φαίνεται στην εικόνα 13 πιο κάτω.

Υπάρχουν τριών ειδών μετρήσεις στο χάρτη, όπως φαίνεται σε κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα 13, ως εξής:

Μέτρηση εμβαδού μιας περιοχής
Μέτρηση μιας απόστασης
Υπολογισμός συντεταγμένων, (Γεωγραφικό Μήκος και Πλάτος)

Η είδηση ανανεώνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα