Ιδού η απόφαση του ΕΔ για τους "κουρεμένους" καταθέτες

Την απόφαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2016 αναφορικά με τις προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων για το "κούρεμα καταθέσεων" του 2013 δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν μένει με "σταυρωμένα χέρια" το Δικηγορικό Γραφείο, το οποίο δηλώνει στο SigmaLive, ότι θα προχωρήσει «σε άλλα βήματα».

Το Δικαστήριο δημοσιεύει στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων των οποίων οι προσφυγές απορρίφθηκαν, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφασή του και δεχόμενο το σκεπτικό της Κομισιόν στην υπόθεση.

Στο έγγραφο αναφέρεται:

«Στις συνεκδικαζόμενες

υποθέσεις C‑8/15 P έως C‑10/15 P, με αντικείμενο τρεις αιτήσεις αναιρέσεως δυνάμει του άρθρου 56 του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασκήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου 2015,

Ledra Advertising Ltd, με έδρα τη Λευκωσία (Κύπρος) (C-8/15 P),

Ανδρέας Ελευθερίου, κάτοικος Λεμεσού (Κύπρος) (C-9/15 P),

Ελένη Ελευθερίου, κάτοικος Λεμεσού (C-9/15 P),

Λίλια Παπαχριστοφή, κάτοικος Λεμεσού (C-9/15 P),

Χρήστος Θεοφίλου, κάτοικος Λευκωσίας (C-10/15 P),

Ελένη Θεοφίλου, κάτοικος Λευκωσίας (C-10/15 P),

εκπροσωπούμενοι από τον A. Πασχαλίδη, δικηγόρο, την A. Μ. Πασχαλίδου, barrister, και τον A. Riza, QC, κατ’ εντολήν του Χ. Πασχαλίδη, solicitor, αναιρεσείοντες,

όπου οι λοιποί διάδικοι είναι οι:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τους J.-P. Keppenne και Μ. Κωνσταντινίδη, με τόπο επιδόσεων στο Λουξεμβούργο,

και

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκπροσωπούμενη από τους K. Laurinavičius και O. Heinz, επικουρούμενους από τον H.-G. Kamann, Rechtsanwalt,

καθών πρωτοδίκως,

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (τμήμα μείζονος συνθέσεως),

συγκείμενο από τους K. Lenaerts, Πρόεδρο, A. Tizzano, αντιπρόεδρο, R. Silva de Lapuerta, T. von Danwitz, J. L. da Cruz Vilaça, A. Arabadjiev (εισηγητή) και D. Šváby, προέδρους τμήματος, A. Rosas, E. Juhász, M. Berger, A. Prechal, E. Jarašiūnas, C. G. Fernlund, M. Βηλαρά και E. Regan, δικαστές,

γενικός εισαγγελέας: N. Wahl

γραμματέας: I. Illéssy, υπάλληλος διοικήσεως,

έχοντας υπόψη την έγγραφη διαδικασία και κατόπιν της επ’ ακροατηρίου συζητήσεως της 2ας Φεβρουαρίου 2016,

αφού άκουσε τον γενικό εισαγγελέα που ανέπτυξε τις προτάσεις του κατά τη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2016» εξέδωσε την απόφαση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει ως εξής:

"Με τις αιτήσεις τους αναιρέσεως, η Ledra Advertising Ltd στην υπόθεση C‑8/15 P, ο Ανδρέας Ελευθερίου και οι Ελένη Ελευθερίου και Λίλια Παπαχριστοφή στην υπόθεση C-9/15 P, καθώς και ο Χρίστος Θεοφίλου και η Ελένη Θεοφίλου στην υπόθεση C-10/15 P, ζητούν, αντιστοίχως, την αναίρεση των διατάξεων του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 10ης Νοεμβρίου 2014, Ledra Advertising κατά Επιτροπής και ΕΚΤ (T‑289/13, EU:T:2014:981), της 10ης Νοεμβρίου 2014, Ελευθερίου και Παπαχριστοφή κατά Επιτροπής και ΕΚΤ (T‑291/13, μη δημοσιευθείσα, EU:T:2014:978), και της 10ης Νοεμβρίου 2014, Θεοφίλου κατά Επιτροπής και ΕΚΤ (T‑293/13, μη δημοσιευθείσα, EU:T:2014:979) (στο εξής, από κοινού: αναιρεσιβαλλόμενες διατάξεις), με τις οποίες το Γενικό Δικαστήριο κήρυξε εν μέρει απαράδεκτες και εν μέρει αβάσιμες τις προσφυγές τους με αίτημα, πρώτον, την ακύρωση των σημείων 1.23 έως 1.27 του μνημονίου κατανόησης για τους ειδικούς όρους οικονομικής πολιτικής, που συνήφθη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 26 Απριλίου 2013 (στο εξής: μνημόνιο κατανόησης της 26ης Απριλίου 2013) και, δεύτερον, την αποκατάσταση της ζημίας την οποία υποστηρίζουν ότι υπέστησαν οι νυν αναιρεσείοντες λόγω της προσθήκης των ανωτέρω σημείων στο εν λόγω μνημόνιο κατανόησης και λόγω παραβάσεως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της υποχρεώσεως εποπτείας που αυτή υπέχει".

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται ανάλυση του νομικού πλαισίου, του ιστορικού των διαφορών, των διαδικασιών ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και των αναιρεσιβαλλόμενεων διατάξεων, καθώς και των αιτημάτων των διαδίκων.

Δεν μένει με "σταυρωμένα χέρια" το Δικ.Γραφείο

Μιλώντας στο SigmaLive, ο δικηγόρος Aντώνης Πασχαλίδης του οποίου το γραφείο εκπροσωπεί τους εν λόγω "κουρεμένους" καταθέτες, ανέφερε, ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μαζί με τα άλλα δύο δικηγορικά γραφεία, μέσα από την οποία θα εξεταστούν οι επόμενες ενέργειες.

«Θα προχωρήσουμε σε άλλα βήματα», είπε ο κ.Πασχαλίδης αφήνοντας να εννοηθεί, ότι η χθεσινή απόφαση δεν αποτελεί τους «τίτλου τέλους», ακόμη και από νομικής πλευράς.

Έπονται κι άλλες δικαστικές διαμάχες

Ο ίδιος τόνισε, ότι η χθεσινή ομάδα των προσώπων και εταιριών που προσέφυγαν δεν είναι η μοναδική, καθώς, ακολουθούν κι άλλες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Απόφαση-σταθμός

Σημειώνεται, ότι μετά την απόρριψη προσφυγών, το Δικαστήριο κατέληξε και σε μια άλλη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι δυνατόν να ενάγουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Κομισιόν, στην περίπτωση κατά την οποία παραβιάζονται αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Δείτε εδώ αυτούσιο το έγγραφο με την απόφαση του Δικαστηρίου της 20ης Σεπτεμβρίου για τους "κουρεμένους" καταθέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα