Ιδιωτικοποιήστε την Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση

Γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ και ΑΗΚ, που δίνουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη στο δημόσιο ετησίως, οργανισμοί στους οποίους ο αγοραστής δεν θα χρειαστεί να επενδύσει απολύτως τίποτα. Δεν γίνεται κανένας λόγος για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία ξοδεύουμε €500 εκ τον χρόνο αλλά ούτε και των δημόσιων σχολείων στα οποία ξοδεύουμε €800 εκ τον χρόνο. Οι αναμενόμενες δαπάνες απλά και μόνο για να φέρουμε τα δημόσια νοσοκομεία

και τα δημόσια σχολεία σε ένα υποφερτό επίπεδο, θα είναι περισσότερες από €1.2 δις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Μπορεί κάποιος να πει, γιατί να ιδιωτικοποιήσουμε τα δημόσια σχολεία, μια χαρά τα πάμε. Μπορεί ο κάθε ένας να έχει την δική του άποψη, εντούτοις οι πραγματικότητες είναι διαφορετικές.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, για να συζητήσουμε θέματα του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, διαπίστωσα την ανικανότητα του δημοσίου τομέα να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο, δεν θα ήταν ευθύνη του κάθε γονιού να είναι ο συντονιστής του προγράμματος του παιδιού του και να αξιολογεί την πρόοδο του επειδή οι ώρες των εκπαιδευτικών στο σχολείο είναι συμπληρωμένες μέχρι τις 1:05μμ που μένουν στο σχολείο. Δεν είναι το ότι δεν θέλουν οι εκπαιδευτικοί, είναι το ότι δεν τους προσφέρεται χώρος αλλά και χρόνος μέχρι τις 2:30μμ, που θα έπρεπε να είναι στο σχολείο με το ωράριο του δημοσίου υπαλλήλου.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο, δεν θα ζητούσαμε όλοι οι εκπαιδευτικοί των παιδιών μας να γράφουν στο τετράδιο επικοινωνίας μια σύντομη σημείωση για το πώς ήταν στο μάθημα τους. Δεν είναι το ότι ο εκπαιδευτικός θα γράψει 2 προτάσεις, είναι το ότι από αυτές τις δύο προτάσεις θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την συμπεριφορά του παιδιού μας ειδικά αν δεν μιλά.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο δεν θα περιμέναμε 6 μήνες για 3 πρίζες και 2 τετραγωνικά γυψοσανίδας για ένα δωμάτιο αισθητηριακής ολοκλήρωσης το οποίο χρηματοδοτούμε εμείς οι γονείς με δαπάνη €12,500. Δεν είναι η δαπάνη όμως, ούτε οι 3 πρίζες, είναι το ότι τα παιδιά μας έχουν χάσει μέχρι στιγμής 6 μήνες θεραπείες.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο, δεν θα περιμέναμε 6 μήνες για να αλλάξει το σχέδιο υπηρεσίας ενός οδηγού για να μπορεί να οδηγεί μεγαλύτερο λεωφορείο. Δεν είναι το λεωφορείο όμως, είναι το ότι τα παιδιά μας έχουν χάσει την εβδομαδιαία εκδρομή τους που τόσο πολύ περίμεναν κάθε χρονιά.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα να γίνεται αξιολόγηση του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος αφού με αυτό τον τρόπο διαπιστώνεται η απόδοση του και δικαιολογείται η συνέχιση της δαπάνης στο πρόγραμμα. Δεν είναι το ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά το ότι τα προγράμματα δεν έχουν την περισσότερη επίδραση στα παιδιά μας.

Το κόστος για να φοιτούν μαθητές σε ιδιωτικά σχολεία θα μπορούσαν να ήταν κατά 20% χαμηλότερο για τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι το ότι το κράτος θα πληρώνει λιγότερα, αλλά το ότι εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα, θα ήταν πιο αποδοτική και θα ανταποκρινόταν πιο γρήγορα στις ανάγκες των μαθητών από ότι στον δημόσιο τομέα.

Το ιδιωτικό δεν είναι πανάκεια για οτιδήποτε δημόσιο. Δεν πρέπει όμως να υπηρετούμε την γραφειοκρατία αλλά τον μαθητή.

O Παναγιώτης Σαββίδης είναι Πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όσι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα