Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην 5η Σύνοδο
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην Πέμπτη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρύτερη περιοχή, να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα ενώ θα τονίσει και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Παράλληλα, ως προς το μεταναστευτικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι θα σημειώσει ότι δεν είναι νοητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών - μελών.
Αναφορικά με τη συζήτηση για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα σημειώσει ότι η Αθήνα υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία. Σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα, η καινοτομία και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Τέλος, ο κ.Τσίπρας θα θα αναφερθεί στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, με βασικό πυλώνα την διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών και οδεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, στην έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος – Βουλγαρίας (IGB), στα εγκαίνια της 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στη προώθηση του αγωγού East-Med στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα συζητηθούν και οι προοπτικές του Turkish Stream.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπαίνει τέλος στα μετρητά – Ολα θα πληρώνονται με πλαστικό χρήμα
- Ένοπλη επίθεση εμπόρων ναρκωτικών κατά αστυνομικών, δύο νεκροί
- Δείτε πώς θα «γράφονται» τα φάρμακα από εδώ και στο εξής
- ΣΑΓΕ: Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών ΕΔ (ΟΝΟΜΑΤΑ)
- Κι άλλο παιδί πέθανε στο Νοσοκομείο Λαμίας
- Αναδρομικά: Πότε θα επιστραφούν δώρα και συντάξεις
- Το ασθενοφόρο στον αναίσθητο άνθρωπο το οδήγησε ο… σκύλος του
- Θρίλερ στα Ίμια: Φωτογραφίες με Τούρκους κομάντος στις βραχονησίδες
- Έλενα Κουντουρά: «Κόκκινη» και στο δάνειο της Eurobank
- Απαγόρευσαν εκδήλωση για τη Μακεδονία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Βροχερό το σκηνικό του καιρού σήμερα
- Λευκωσία: 71 από τους 81 παιδιάτρους λένε «όχι» στο ΓεΣΥ
- "Δεν σκέφτομαι το μέλλον και το συμβόλαιο μου στον ΑΠΟΕΛ"
- ΗΠΑ: Προς επιβολή κυρώσεων στην κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας
- Πρωτιά και μήνυμα τίτλου για την Ομόνοια
- Διμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα την Τετάρτη
- Πάφος: Συνελήφθη πρώην γραμματέας ΣΠΕ για απάτες με δάνεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θέμος Αναστασιάδης: Τα πήρε «ΟΛΑ» κι έφυγε
- Το δικαίωμα αναπομπής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών
- Απτόητος ο Ζάεφ: Ας φέρουμε την Ευρώπη στη «Μακεδονία»
- Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Τούρκοι έβγαλαν πολεμικά πλοία και περιπολικό στα Ίμια!
- Στα «όπλα»: μας πήραν τη «γλώσσα» και την «ΑΟΖ»
- H πρώτη δημόσια εμφάνιση της Emma Stone με το νέο της σύντροφο! (φωτο)
- 3 μπαχαρικά που καταπολεμούν το φούσκωμα
- Απόφαση σταθμός: «Ναι» σε τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς νόμιμη έγκριση του νεκρού συζύγου