Ηχηρά μηνύματα Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ

Άκρως αιχμηρή για την επιθετική στάση της Τουρκίας και διπλωματικά συμβουλευτική ως προς το τι πρέπει να αποφευχθεί στην εν εξελίξει διαδικασία είναι η επιστολή Αναστασιάδη στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκθέτει λεπτομερώς τη σωρεία εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις και δια της πλαγίας, αλλά όχι ονομαστικά, καταθέτει σαφώς τον προβληματισμό του για τη στάση, δράση και δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Η επίμαχη παράγραφος, όπως αρμοδίως γνωρίζει

το Σίγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

Έμμεσα καρφιά

«Ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είστε ο θεματοφύλακας της διαδικασίας και ως εκ τούτου, παρά την πιθανή παραπληροφόρηση που λήφθηκε, θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες του παρελθόντος που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα αποτυχία»

Στο μεταξύ στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί επίσης να κόψει το βήχα Ακιντζί και Έιντε, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να κλειδώσουν μια νέα Γενεύη, στην τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη.

Πρόωρες σκέψεις

"Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τη μη ύπαρξη της αναγκαίας προόδου, τόσο στα εσωτερικά ζητήματα, όσο και στα θέματα ασφάλειας εγγυήσεων, θα ήταν πρόωρο στις 17 Μαΐου να αποφασίσουμε για μια πολυμερή διάσκεψη. Η συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να μην εκτεθούμε ως εμπλεκόμενοι στη διαδικασία και να προκαλέσουμε μια νέα απογοήτευση στον Κυπριακό λαό, όπως στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη τον Ιανουάριο»

Στο μεταξύ στην αρμόδια δικοινοτική επιτροπή θα σταλούν τα στοιχεία των μελετών της Κομισιόν για την εναρμόνιση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναστασιάδης και Ακιντζί ενημερώθηκαν από Μάρτιν Βερβέι και Πίτερ Βαν Νούφελ σε συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

«Να μου επιτρέψετε να αποφύγω τα όποια σχόλια. Χρειάζεται δουλειά πολλή εν πάση περιπτώσει», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Καθαρή εικόνα

«Το μοναδικό πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων του Κυπριακού επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στο έργο μας και τα ευρήματά μας σε αυτό το στάδιο δεν καλύπτουν ολόκληρο το κεκτημένο της ΕΕ. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και πιστεύω ότι τώρα έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση του επιπέδου ετοιμότητας της Τ/κ κοινότητας από ότι πριν», είπε ο κ.Βαρβέι.

Οι μελέτες ετοιμάστηκαν μετά από 35 αποστολές στα κατεχόμενα, 200 και πλέον τεχνοκρατών των Βρυξελλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα