Ιακώβου:Ο Σχοινάς έστειλε προμήνυμα για την οικονομική βιωσιμότητα του EastMed

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο διεθνολόγος Χρίστος Ιακώβου, ο οποίος ανέλυσε τη συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Ιακώβου μίλησε για τα προβλήματα στην γραμμή αντιπαράταξης, το προσφυγικό ζήτημα, για τον αγωγό EastMed και τον ευρωστρατό.

Διαβάστε ακόμη: Σχοινάς στο ΣΙΓΜΑ: Η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο ούτε κερκόπορτα

Αρχικά μίλησε για την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει την γραμμή αντιπαράταξης, τονίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία από πλευρά

Ευρωπαϊκής Ένωσης στο να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αναδεικνύεται και η ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το βαθμό που θα αναπτύξει μεθόδους και πρακτικές που θα λύνουν αυτό το πρόβλημα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σχοινά για την αντιμετώπιση της Τουρκίας από την ΕΕ, ανέφερε ότι κρατά την τακτική των ίσων αποστάσεων και αποφεύγει να αποδώσει τις ευθύνες στην Τουρκία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. «Η παρατεταμένη απροθυμία των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνει την Τουρκία».

  Συνεχίζοντας εξήγησε ότι η Τουρκία μετατρέπει το προσφυγικό ζήτημα σε μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους και καλλιεργώντας τους προσδοκίες ότι φεύγοντας από την Τουρκία με κατεύθυνση προς την Ευρώπη θα βρουν τον επίγειο παράδεισο.

Μιλώντας για το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση διευκρίνισε ότι υπάρχει σύγχυση. «Ο κ. Σχοινάς επικεντρώθηκε στο ζήτημα ότι χρειάζεται η Ευρώπη νέο πληθυσμό, καθώς είναι γηράσκων πληθυσμός, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης νέου εργατικού δυναμικού». Συμπλήρωσε ότι ο κ. Σχοινάς παρέλειψε να μιλήσει για την αντίδραση που υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς το μεταναστευτικό μπορεί να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της Ευρώπης. «Αυτό δημιουργεί αντιπαράθεση η οποία φέρνει πολλές φορές ακραίες συμπεριφορές, ενώ δεν βοηθά την ΕΕ στο να καταλήξει σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος».

Ο κ. Ιακώβου μίλησε και για την δημιουργία του Ευρωστρατού, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι χρειάζεται η Ευρώπη να καλύπτεται από τις δικές της δυνάμεις έτσι ώστε να μη χρειάζεται την ομπρέλα άλλων δυνάμεων όπως το ΝΑΤΟ. «Θα περίμενα μια πιο κατηγορηματική απάντηση από τη στιγμή που υπάρχει το Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια δύναμη που στήριζε τον ευρωατλαντικό άξονα και τη παρουσία του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους Γάλλους οι οποίοι στήριζαν τη δημιουργία του Ευρωστρατού». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικά τα δομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να συνεχίσει να εξαρτάται η Ευρώπη από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο δυνάμεις που δεν στηρίζουν το στρατηγικό σχέδιο για τον EastMed. «Ο κ. Σχοινάς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και γεωστρατηγικές ανάγκες για τη δημιουργία του αγωγού».

Καταληκτικά τόνισε ότι ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι πρέπει να κουμπώνει εμπορικά και οικονομικά αυτός ο αγωγός, υποδηλώνοντας ότι την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού και το προτεραιοποιεί σε σχέση με τις αντιλήψεις που έχει η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα. «Αυτή είναι και η θέση της Τουρκίας ότι δηλαδή ο αγωγός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος εμπορικά χωρίς την Τουρκία. Αυτό είναι ένα προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει αν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα». 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα