Ιακώβου: Tι σημαίνει η εισβολή της Τουρκίας-Τι επιδιώκουν Ρωσία-ΗΠΑ

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αυτή τη δεδομένη στιγμή, έχει να κάνει κυρίως με την πίεση που άσκησε στις ΗΠΑ προκειμένου να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της τελικής διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Συρίας, καθώς οι εξελίξεις τελευταία την έβγαζαν εκτός πλάνου, ανέφερε ο  Χρήστος Ιακώβου, Διεθνολόγος και Διευθυντής ΚΥΚΕΜ, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο».  

Οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε ένα εν δυνάμει ρήγμα μεταξύ της Τουρκίας

και της Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας, οπόταν έκαναν μια τακτική υποχώρηση, είπε. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει «πράσινο φως» ή όχι από την Αμερική, ο κ. Ιακώβου ανέφερε «υπάρχει και πράσινο, υπάρχει και κόκκινο φως, υπάρχει και καρότο, υπάρχει και μαστίγιο». 

Φαινομενικά οι δηλώσεις Τραμπ είναι αντιφατικές. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ΗΠΑ κάνουν έναν τακτικό ελιγμό. Υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι, όπως η ασφάλεια και ο έλεγχος των περιοχών που περνάει η ενέργεια και εκεί θέλουν ένα κουρδικό κράτος για να ελέγχουν τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Μεσόγειο. Επίσης, το κράτος που ευνοεί τη δημιουργία νέας Κουρδικής οντότητας στην Μέση Ανατολή είναι το Ισραήλ. 

Όσον αφορά στη Ρωσία, σημείωσε πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ σχετικά με την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ότι αναμένει η Αμερική να στηρίξει την Τουρκία με τη Ρωσία να τηρεί αποχή. 

Keywords
Τυχαία Θέματα