Η υγεία των αθλουμένων πρωταρχικό μέλημα του ΚΟΑ

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του για συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών πολιτικών και προγραμμάτων αλλά και διεύρυνσης του δικτύου των συνεργασιών του σε διεθνές επίπεδο, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητιατρικής (F.I.M.S.).


Το Μνημόνιο υπέγραψε εκ μέρους του Κ.Ο.Α. η Πρόεδρος του Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα, η οποία είναι και Μέλος της Επιτροπής Παιδείας

της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής (F.I.M.S.) και εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής (F.I.M.S.) ο Πρόεδρος της Καθηγητής Fabio Pigozzi.
Σημαντικό ρόλο για την επαφή και την επίτευξη του σκοπού αυτού απoτέλεσε η για χρόνια παρουσία του Δρ. Κώστα Χριστοδουλάκη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της FIMS, Σύμβουλος του ΔΣ του ΚΟΑ για Αθλητιατρικά Θέματα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητιατρικής η οποία έχει ως μέλη 117 Εθνικές Αθλητιατρικές Ομοσπονδίες συμπεριλαμβανομένης και της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου και περίπου 125.000 Αθλητίατρους, ιδρύθηκε το 1928 και έχει αναγνωριστεί τόσο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) το 1954 όσο και από το SportAccord το 2014. Στόχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής είναι η προαγωγή της έρευνας και της ανάπτυξης της αθλητιατρικής επιστήμης και η διατήρηση και βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσω της ενασχόλησης με τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.
Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής στο Maison du Sport στη Λωζάνη, η Πρόεδρος του ΚΟΑ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Θεωρούμε αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στις προσπάθειες μας και στο ταξίδι για αναβάθμιση της προσφοράς επαγγελματικών ιατρικών υπηρεσιών στην αθλητική κοινότητα και στους αθλητές της Κύπρου. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη και την ισχυρή εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για αυτήν την σύμπραξη μέσα από το πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης, για αμοιβαίο όφελος. Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για την συνεργασία με το F.I.M.S. και βλέπουμε μπροστά για να εργαστούμε μαζί σας και με τις ομάδες σας για μία επιτυχημένη και αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης».
Η υπογραφή του Μνημονίου στόχο έχει την προώθηση ευκαιριών και των δύο μερών, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες για αμοιβαία οφέλη. ΚΟΑ και F.I.M.S. συμφώνησαν να εξετάσουν από κοινού ευκαιρίες οι οποίες εστιάζουν στα ακόλουθα θέματα:
• Προώθηση της Αθλητιατρικής Επιστήμης συμπεριλαμβανομένων και των ευκαιριών κατάρτισης σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.
• Παροχή τεκμηριωμένης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Αθλητιατρική.
• Προώθηση κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς του Αντιντόπινγκ, της επιστημονικής επίδοσης του αθλητισμού μέσω στρατηγικών συνεργασιών με την βιομηχανία του αθλητισμού και σχετικών ερευνητικών/ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
• Ισχυροποίηση της σχέσης των δύο εταίρων μέσα στο Ολυμπιακό Κίνημα, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών και Διεθνών Αθλητιατρικών Οργανισμών.
Με βάση τους στόχους του Μνημονίου, ο ΚΟΑ και η Διεθνής Αθλητιατρική Ομοσπονδία, προτίθενται να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως:
• Επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες
• Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σειρά μαθημάτων, συμπόσια, συνέδρια)
Συμμετοχή του προσωπικού του ΚΟΑ σε σειρά μαθημάτων της F.I.M.S.
• Διοργάνωση από τον ΚΟΑ σειράς μαθημάτων της F.I.M.S.
• Συμβολή του ΚΟΑ στην Επιστημονική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητιατρικής της F.I.M.S.
• Δημιουργία ενός Συνεργαζόμενου Κέντρου Αθλητιατρικής F.I.M.S. στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα