Η Βρετανία στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Στηρίζει πλήρως την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού η Βρετανία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία Michael Howes.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε στην Υπατη Αρμοστεία με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, υπό το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα, ο κ. Howes είπε ότι κατά τη συνάντηση άκουσε τις απόψεις της αντιπροσωπείας για την εν εξελίξει διαδικασία για το Κυπριακό και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στις συνομιλίες.

Επίσης, είπε ότι η Βρετανία στηρίζει τις θαρραλέες προσπάθειες

των δύο ηγετών στις προσπάθειές τους για επίλυση του Κυπριακού.

Κάλεσε ακόμη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να στηρίξουν την προσπάθεια, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία.

Ο Δήμαρχος Μόρφου επέδωσε στην Υπατη Αρμοστεία ψήφισμα του Δήμου Μόρφου με αποδέκτη τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ. Πίττας ανέφερε στον κ. Howes ότι είναι απαραίτητο όπως ασκηθεί πίεση στην Αγκυρα προκειμένου να προβεί στα σωστά βήματα για επίλυση του Κυπριακού.

Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, να γίνεται ανεκτή η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου από ένα κράτος που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Βρετανία, είπε ο κ. Πίττας, ως μέλος της ΕΕ αλλά και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει την ευθύνη να εργαστεί ακόμη πιο πολύ για την επίλυση του Κυπριακού.

Το λόγο στη συνάντηση έλαβε και η πρώην Δήμαρχος Μόρφου και τέως Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Υπενθύμισε τα εγκλήματα της Τουρκίας στο νησί, όπως την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι η Κύπρος ανέμενε ότι η διεθνής κοινότητα και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη θα στήριζαν τα δίκαια αιτήματα της Κύπρου.

Ζήτησε όπως ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ούτως ώστε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, ενώ για τις συνομιλίες, είπε ότι εάν το αποτέλεσμά τους είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε θα την στηρίξουν οι Μορφίτες.

Μίλησε ακόμη και για τις εξελίξεις στο θέμα του περιουσιακού, λέγοντας ότι τον πρώτο λόγο πρέπει οπωσδήποτε να έχουν οι πρόσφυγες, ως νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα