Η Βουλή τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Παιδιών

Σε μια σύντομη εκδήλωση πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής – με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση - έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βουλευτές άφησαν μπλε μπαλόνια στον ουρανό, στέλλοντας το μήνυμα τους πως “θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν με χαμόγελο και ξεγνοιασιά και όχι μέσα

στο φόβο και τη σιωπή”.

Σε αναφορά του αργότερα ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ο Πρόεδρος Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ανέφερε ότι η Επιτροπή Υπουργών των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει θεσπίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, εγκλήματα τα οποία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και έχουν μεταξύ άλλων καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους.

Η θέσπιση, ως εκ τούτου, σημείωσε, της εν λόγω ημέρας έχει στόχο να αφυπνίζει, να προλαβαίνει και να καταπολεμά τα πιο πάνω εγκλήματα, να εμποδίζει το στιγματισμό των θυμάτων και να προστατεύει τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, επιδιώκει να προωθήσει την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστής ως Σύμβασης Λανζαρότε, από όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδίωξη που αποτελεί και στόχο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας “Ένα στα Πέντε” του oργανισμού αλλά και του δικτύου των βουλευτών-συνδέσμων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών του οργανισμού.

Ανέφερε ότι στα πλαίσια αυτά η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, στις 19 Ιουνίου 2014, τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο και λίγους μήνες μετά, στις 13 Νοεμβρίου 2014, κύρωσε τη Σύμβαση Λανζαρότε, η οποία τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας την 1η Ιουνίου 2015.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε, χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη σύσταση, πρόσφατα, ad hoc υπουργικής επιτροπής για διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και παιδική πορνογραφία.

Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουμε, σημείωσε, ότι, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την κυβέρνηση, τα αρμόδια επαγγελματικά δίκτυα και την κοινωνία των πολιτών, θα εξακολουθήσουμε να μεριμνούμε για την ασφάλεια και την ευημερία κάθε παιδιού εντείνοντας τις προσπάθειες της πολιτείας για καταπολέμηση του επαίσχυντου αυτού φαινομένου.

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

----------

Αύριο τιμούμε, είπε ο κ. Ομήρου ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, μια άλλη μέρα σχετικά με τα παιδιά, την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε, υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τον πρώτο νομικά δεσμευτικό χάρτη που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των παιδιών.

“Στα χρόνια που πέρασαν, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σε διάφορα θέματα, όπως η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και η αύξηση των παιδιών που εγγράφονται στα σχολεία, υπάρχουν πολλά που απομένει ακόμη να γίνουν. Σε μια εποχή που αρεσκόμαστε να αυτοαποκαλούμαστε “πολιτισμένοι” είναι απαράδεκτο το φαινόμενο που παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά από τις τηλεοράσεις μας, να χάνονται αθώες παιδικές ψυχές στα παγωμένα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφος της Ευρώπης από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε.

Οφείλουμε, σημείωσε, να μη σταματήσουμε τον αγώνα όσο υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα συνομήλικά τους παιδιά και υποφέρουν. Τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και εμείς έχουμε χρέος να το διασφαλίσουμε.

Τιμή στον ήρωα Κυριάκο Μάτση

----------

Σήμερα θυμόμαστε και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σ’ ένα μεγάλο ήρωα της πατρίδας μας, τον Κυριάκο Μάτση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά δείγματα αυτοθυσίας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.

Ο Κυριάκος Μάτσης, σημείωσε, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ και συμμετείχε ενεργά στον αντιαποικιακό αγώνα, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις της οργάνωσης. Το 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, χωρίς όμως να λυγίσει. Την ίδια χρονιά κατόρθωσε να αποδράσει και συνέχισε τη δράση του εναντίον των αποικιοκρατών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό του στο Δίκωμο μετά από προδοσία, όπου έπεσε νεκρός από ρίψη χειροβομβίδων, αρνούμενος να παραδοθεί.

“Το σθένος ψυχής και η επιμονή στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας διέκριναν τον Κυριάκο Μάτση. Στην εποχή μας, που οι κίνδυνοι και οι απειλές για την πατρίδα μας δεν έπαψαν να υφίστανται, είναι απαραίτητο να αναδεικνύουμε τα ηρωικά παραδείγματα της ιστορίας μας, ώστε να αποτελούν τον οδηγό μας μέσα στις σύγχρονες συμπληγάδες. Ο ίδιος ο ήρωας, φιλόπατρις, μα και οικουμενικός, έγραψε κάποτε το εξής: «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή την ζουν Τούρκοι, για Έλληνες, για Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία είναι να την ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της, που ’ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης». Η ανιδιοτελής αγάπη του Κυριάκου Μάτση προς την πατρίδα και την ελευθερία, τον άνθρωπο και το λαό μας ας αποτελέσει την καλύτερη διδαχή για όλους εμάς”, κατέληξε.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε στην συνέχεια τους Βουλευτές να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του ήρωα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα