Η Βουλή καταγγέλλει Τουρκία για έγκλημα στο περιβάλλον

Δεν πρέπει να λησμονούμε την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην κατεχόμενη γη μας από τον Αττίλα, ο οποίος δε σέβεται τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και, το τραγικότερο, την πολιτισμική και θρησκευτική μας κληρονομιά αφού οι κατακτητές προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες λατομήσεις, σε άναρχη ανάπτυξη και σε καταστροφή των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μας μνημείων, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής περιβαλλοντικών βραβείων.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι είναι για όλους αυτούς

τους λόγους που η Βουλή καταγγέλλει την Τουρκία για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος της χώρας μας και αξιώνει από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα την αποφασιστική τους παρέμβαση για να τερματιστεί η συντελούμενη καταστροφή.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η επιβάρυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, που επηρεάζει καθημερινά όλους μας και συνεπώς η αντιμετώπισή του είναι ευθύνη όλων, κάθε μέρα και κάθε ώρα.

Βασική αιτία του προβλήματος, πρόσθεσε, είναι η ραγδαία ανάπτυξη των βιομηχανικών χωρών, η αντιγραφή του προτύπου αυτού και από τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς επίσης και η υποανάπτυξη στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που οδηγεί σε υποχρεωτική αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων.

Κύπρος βρίσκεται μπροστά στα ίδια διλήμματα και αδιέξοδα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης, έχοντας ήδη πληρώσει μέρος του τιμήματος. Η ανάγκη ανόρθωσης της οικονομίας, μετά την τουρκική εισβολή το 1974, επέφερε μια χωρίς προηγούμενο άτακτη ανάπτυξη, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Πρωταρχικός στόχος, μετά το 1974, θα έπρεπε να ήταν η στήριξη της αναπτυξιακής μας πολιτικής πάνω σε ένα επιστημονικό Στρατηγικό Σχέδιο. Δυστυχώς, κανένα από τα σχέδια που εκπονήθηκαν δεν αξιοποιήθηκε, παρά μόνο αποσπασματικά", σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι βασικές αρχές μιας ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο οικοσύστημά του και εφαρμογή του κριτηρίου της αειφορίας στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Αυτό, συνέχισε, προϋποθέτει απαλλαγή από την κερδοκεντρική αντιμετώπιση της οικονομικής ανάπτυξης και την υιοθέτηση μιας κοινωνικής και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης με στόχο την αειφορία.

"Χρειαζόμαστε, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική που θα εγγυηθεί την πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα