Η Βουλγαρία μεταξύ πέντε κρατών ΕΕ με περισσότερες κυψέλες

Η Βουλγαρία κατατάχθηκε μεταξύ των πέντε κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες κυψέλες σε φάρμες το 2020, με περίπου 0,9 εκατομμύρια – η Ισπανία είχε λίγο περισσότερο από αυτόν τον αριθμό, η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν 1 εκατ. η καθεμία, ενώ η Ρουμανία είχε περισσότερες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ με 1,5 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου.

Σε

περιφερειακό επίπεδο, η Βουλγαρία είχε τις περισσότερες κυψέλες στη Βόρεια Κεντρική περιοχή (210.980), ακολουθούμενη από τη Βορειοανατολική περιοχή (192.930), τη Νοτιοανατολική (181.260), τη Βορειοδυτική (147.570), τη Νοτιοκεντρική περιοχή (94.820) και τη νοτιοδυτική περιοχή (45.210).

Συνολικά υπήρχαν 8,1 εκατομμύρια κυψέλες σε φάρμες της ΕΕ. Αυτή δεν είναι παρά μια μερική εικόνα όλων των κυψελών στην ΕΕ, επειδή η Αγροτική Απογραφή καταγράφει μόνο τα μελίσσια σε φάρμες (σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τα μελίσσια δεν θεωρούνται μέρος των αγροκτημάτων).

Στις 5 Απριλίου 2023, η Επιτροπή απάντησε στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες!» δηλώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων και την αποκατάσταση της φύσης εγκρίνονται και στη συνέχεια εφαρμόζονται εγκαίρως. Αναγνώρισε επίσης, τη σημασία των επικονιαστών στη γεωργία ως κρίσιμου μέσου για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την καταπολέμηση των απωλειών της βιοποικιλότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα