Η βία στην κατεχόμενη Λευκωσία απασχολεί τον τ/κ Τύπο

Η κατάσταση στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία και τα καθημερινά περιστατικά βίας, η μη προσέλευση των “βουλευτών” στη χθεσινή συνεδρία της “βουλής” με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνεδρία, ο ύποπτος θάνατος ενός 22χρονου Νιγηριανού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα αυξανόμενα περιστατικά θανάτωσης σκύλων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Το τέλος για την ελευθερία που δεν γνωρίζει σύνορα”, αναφέρεται σε “νομοσχέδιο” που εγκρίθηκε από το “υπουργικό συμβούλιο”

και στάλθηκε για έγκριση στη “βουλή” και που αφορά τον περιορισμό των ελευθεριών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στη χρήση του διαδικτύου. Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε στους “βουλευτές” η ανακοίνωση ότι ένας εκ των δύο υποψηφίων για τη θέση στην “ελεγκτική υπηρεσία” σε τρεις μήνες θα συνταξιοδοτηθεί, κερδίζοντας, παράλληλα, το δικαίωμα να αποζημιωθεί με 200 χιλιάδες τουρκικές λίρες ως “εφάπαξ” για τις υπηρεσίες του (περίπου 55 χιλιάδες ευρώ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τίτλος δημοσιεύματος σχετικά με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ” εκνεύρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος, σε δηλώσεις του χθες, είπε ότι τέτοιου είδους τίτλοι σε δημοσιεύματα αποτελούν ασέβεια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Φιλοδοξίες για κέρδος από το κρέας”, αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις τιμές πώλησης του κρέατος, αλλά και στις αλληλοκατηγορίες ότι στόχος είναι το κέρδος εις βάρος όμως των άλλων (παραγωγών, κτηνοτρόφων κ.ο.κ). Αλλού αναφέρεται στη συμμετοχή των κατεχομένων στο συνέδριο τουρισμού υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία. Σημειώνεται ότι τα κατεχόμενα, στα πλαίσια των επαφών τους στην Ιορδανία, υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις της “προέδρου” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του “Μουσείου Δρ. Κιουτσιούκ”. Η κα. Σιμπέρ είπε ότι οι αλλαγές που τροχοδρομούνται θα αυξήσουν τους επισκέπτες και το κύρος του μουσείου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Απορρίψτε αυτό το αίτημα”, γράφει ότι είναι παράλογη η στάση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να στηρίζει τον διορισμό του Μεχμέτ Αλί Ριφκί στη θέση του ελεγκτή στην “ελεγκτική υπηρεσία”, αφού ο εν λόγω κύριος αναμένεται σε τρεις μήνες να συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στάση του ΚΕΕ στάθηκε και η αφορμή για τη μη συμμετοχή των “βουλευτών” στη χθεσινή συνεδρία της “ολομέλειας”. Αλλού γράφει ότι ύποπτος είναι ο θάνατος 22χρονου φοιτητή από την Νιγηρία, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο διαμέρισμα στο οποίο διέμενε από τον συγκάτοικο του. Σημειώνεται ότι το θύμα εντοπίστηκε με σακούλι στην κεφαλή και με δεμένα χέρια. Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεπαρκές αποχετευτικό σύστημα, με οικοδομές οι οποίες υπερβαίνουν τους 10 ορόφους, αλλά και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί καθημερινά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ανησυχία για ναρκωτικά εντός των τειχών”, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, αφού τα περιστατικά βίας αυξάνονται, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι γίνεται λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι αποτελεί ντροπή για την “κυβέρνηση” η παρουσία αστέγων στην κατεχόμενη Κερύνεια, αφού δεν ενδιαφέρεται για όσους δεν έχουν τόπο να διαμείνουν ούτε φαγητό να φάνε. Αναφορά γίνεται και σε άλλο περιστατικό μαχαιρώματος, αυτήν τη φορά στο κατεχόμενο Μπογάζι για “γυναικοδουλειές”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Μια φορά και ένα καιρό...”, αναφέρεται στη χθεσινή αποχή που τήρησαν οι “βουλευτές” και δεν προσήλθαν στην προγραμματισμένη συνεδρία της ολομέλειας, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί για να γίνει σήμερα. Αναφορά γίνεται και στα νέα περιστατικά θανάτωσης σκύλων, αφού μετά τις Χαμίτ Μάντρες, νεκροί σκύλοι εντοπίστηκαν και στην κατεχόμενη Σκυλλούρα, ενώ οι οργανώσεις προστασίας των ζώων στα κατεχόμενα καταδικάζουν τις πράξεις αυτές και απευθύνουν έκκληση στις “αρχές” να επιληφθούν του θέματος. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις ειδικού παθολογοανατόμου σχετικά με τον ύποπτο θάνατο νεαρής, ο οποίος είπε ότι για την ανακοίνωση της αιτίας του θανάτου της, αναμένονται εντός των επόμενων ημερών τα αποτελέσματα των εξετάσεων που στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για αναλύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα