Η βία κατά της UNFICYP από ψευδοαστυνομία και η σιωπή των “Unite” (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Στην χθεσινή εκδήλωση (9 Μαρτίου) κατά του κλεισίματος τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο πρόληψης του κορωνοϊού, Τουρκοκύπριοι «αστυνομικοί» με στολή, αλλά και αρκετοί με πολιτικά, σπρώχνουν βίαια και εξευτελίζουν ειρηνευτές της UNFICYP για να πάνε πιο νότια, με σκοπό να θεμελιώσουν τετελεσμένα εντός της Νεκρής Ζώνης.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων με τον κορωνοϊό και την εμφάνιση του στην Κύπρο, δεν δόθηκε αρκετή προσοχή στο συμβάν.

Σήμερα, το «SigmaLive» ανέλυσε τα βίντεο και δείχνει καρέ-καρέ την βία που άσκησαν οι κατοχικές δυνάμεις κατά των ανδρών και των γυναικών της UNFICYP.

Τι είχε συμβεί; Οι ειρηνευτές είχαν στοιχηθεί στο βόρειο όριο της ουδέτερης ζώνης, εκεί όπου με βάση το στάτους κβο του 1974 ξεκινά ο έλεγχος των κατοχικών αρχών.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι κατοχικές αρχές έφτιαξαν ένα ξύλινο στέγαστρο που ξεκινά από εκεί και καταλήγει στην οδό Κύκκου μέσα στην ουδέτερη ζώνη. Οι ειρηνευτές παρατάχθηκαν στο βόρειο άκρο που ξεκινά το στέγαστρο αυτό. Οι Τουρκοκύπριοι ψευδαστυνομικοί, παρά τις υποδείξεις της UNFICYP πως πρόκειται για την Νεκρή Ζώνη, εντελώς απρόκλητα και μαζικά, σπρώχνουν βίαια τους ειρηνευτές και τους απωθούν στην νότια πλευρά του στεγάστρου, εκεί που τον περασμένο Σεπτέμβριο τοποθέτησαν πινακίδα «καλωσορίσματος» στα κατεχόμενα. Η άσκηση βίας κατά των ειρηνευτών γίνεται οργανωμένα, με φωνές και απειλές, ενώ υπάρχει και χειροδικία κατά γυναίκας ειρηνευτού, καθώς και σοβαρή σωματική επίθεση κατά του Ουκρανού αξιωματικού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Οι σκηνές αυτές φαίνονται σε πολλά βίντεο τα οποία κατέγραψαν τουρκικά ΜΜΕ τα οποία βρίσκονταν εκεί για να καταγράψουν την «ένδοξη» σκηνή, παρά την απαγόρευση για βιντεογράφηση από τους ειρηνευτές.

Στις υποδείξεις των ανδρών της UNFICYP πως η δουλειά τους είναι ο έλεγχος της Νεκρής Ζώνης (πράγμα που ανακοίνωσαν και νωρίτερα) ο Τούρκος «αστυνομικός» επιμένει πως «αυτή είναι η δική μου ζώνη ασφάλειας».

Αρχικά, Ουκρανός και Ιρλανδός, αμφότεροι αξιωματικοί της UNFICYP, ενημερώνουν τον Τουρκοκύπριο «λοχία» πως «είμαστε εντός της Νεκρής Ζώνης και προστατεύουμε την Νεκρή Ζώνη, το ξέρετε, για να προστατεύουμε πολίτες». Ο «λοχίας» απαντά «αυτή είναι η περιοχή μου, η περιοχή σας είναι εκεί», δείχνοντας τον χώρο έξω από το στέγαστρο. Η απάντηση των δύο ειρηνευτών είναι «όχι». Ο Ιρλανδός υποδεικνύει με ευγένεια πως ναι μεν δημιουργήθηκε το στέγαστρο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως εκεί είναι ουδέτερη ζώνη. Μετά ζητείται από τους δύο ειρηνευτές όπως σταματήσει η φωτογράφηση και η κινηματογράφηση, αλλά αυτό δεν γίνεται.

Η UNFICYP ζητούσε αρχικά (πριν την βίαιη εκδίωξη) να μην υπάρχει φωτογράφηση και βίντεο εντός της ουδέτερης ζώνης, όμως τα πάντα είχαν καταγραφεί από τα τουρκικά μέσα, ενώ μετά το σπρώξιμο υπήρχαν επευφημίες και χειροκροτήματα. Σε βίντεο τουρκικής εθνικιστικής ομάδας που βρισκόταν εκεί αναφέρεται πως η «αστυνομία έδιωξε τα στρατεύματα του ΟΗΕ που παραβίασαν τα σύνορα της ΤΔΒΚ».

Μετά το βίαιο σπρώξιμο, όταν ο Ουκρανός επικεφαλής λέει πως είναι υπό τον έλεγχό του το ειρηνευτικό απόσπασμα και ζητά να μην τον αγγίζουν, τότε κάποιος με πολιτική περιβολή, ο οποίος πρωτοστατεί στο επεισόδιο από την αρχή, τον αρπάζει και τον πετάει ακόμη πιο μακριά, έξω από το στέγαστρο.

Ο Ουκρανός αξιωματικός της Αστυνομίας με μοναδική ψυχραιμία αναφέρει «σας παρακαλώ, μην κλιμακώνετε την κατάσταση» και επισημαίνει στους παριστάμενους ότι για την ασφάλεια στη Νεκρή Ζώνη η αρμοδιότητα ανήκει στον ΟΗΕ. Κάποιος αναφέρει πως «είμαστε τουρκική ασφάλεια, κανένα πρόβλημα» ενώ ένας «λοχίας» της αποσχιστικής «αστυνομίας» του δείχνει την πινακίδα που είχε τοποθετηθεί την περασμένο Σεπτέμβριο πάνω από το στέγαστρο.

The situation is out of control. Turkey not only attacks Greece at the border but now attacks @UN peacekeepers in Cyprus too. No respect for laws, resolutions or human rights. @antonioguterres and @jensstoltenberg what else must happen to take action?#GreeceAndCyprusAttacked pic.twitter.com/Reu1kO4GYH

— Harry Theocharous (@TheocharousH) March 9, 2020

Αναλυτικά η βίαιη απώθηση των ειρηνευτών από την ψευδοαστυνομία:

Συζήτηση μεταξύ των «αστυνομικών» και ειρηνευτών από Ιρλανδία και Ιορδανία όπου τους εξηγείται ότι θα βρίσκονται σε σημείο εντός της νεκρής ζώνης.

Ο Τουρκοκύπριος «λοχίας» της παράνομης «αστυνομίας», όταν ο Ιρλανδός και ο Ουκρανός αξιωματικός του αναφέρουν πως ο χώρος που έκτισαν το στέγαστρο είναι ουδέτερη ζώνη, και αυτός τους δείχνει πως θα έπρεπε να είναι εκτός, προς την πλευρά των ελεύθερων περιοχών.

Το σημείο όπου παρατάχθηκαν οι ειρηνευτές και η στιγμή που το προσεγγίζει ο «λοχίας» της αποσχιστικής «αστυνομίας». Μετά από ελάχιστες στιγμές, ένας όχλος «αστυνομικών» και ατόμων με πολιτικά ξεκινά να σπρώχνει βίαια τους ειρηνευτές και να φωνασκεί εναντίον τους.

Εδώ όταν αρχίζει το σπρώξιμο, φαίνεται στα αριστερά ο Ιορδανός ειρηνευτής που πέφτει στο έδαφος.

Η βίαιη απώθηση ξεκινά.

Άτομο με πολιτικά που είναι στο πλήθος με τους «αστυνομικούς» αρπάζει από τον λαιμό ειρηνευτή.

Εδώ ξεκινά το σπρώξιμο γυναίκας ειρηνευτού.

Η γυναίκα αντιστέκεται στο σπρώξιμο και ο «αστυνομικός» πάει να την αρπάξει από το σβέρκο.

Τότε ο «αστυνομικός» την αρπάζει βίαια από το σβέρκο και και την πιέζει με δύναμη.

Η κοπέλα γυρίζει πίσω να διαμαρτυρηθεί, μαζί με άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε υπηρεσία μαζί της.

Οι «αστυνομικοί» κλιμακώνουν την επίθεσή τους εναντίον της, καθώς και στους άνδρες ειρηνευτές που προστρέχουν σε βοήθειά της.

Ο «αστυνομικός» μετά επιτίθεται εξοργισμένος κατά του Ουκρανού αξιωματικού.

Συνεχίζουν να σπρώχνουν και τις υπόλοιπες γυναίκες και άνδρες, μέχρι να τους διώξουν εντελώς από τον χώρο ευθύνης τους. Μεταξύ άλλων, διακρίνονται ειρηνευτές από Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ιορδανία και Κίνα, μεταξύ άλλων.

Άτομο με πολιτική περιβολή που πρωτοστατεί στα επεισόδια, αρπάζει τον Ουκρανό αξιωματικό.

Το σημείο που στέκονται τα στελέχη των διαφορετικών εθνικοτήτων της UNFICYP, μετά τον εξευτελισμό τους από την «αστυνομία».

Αφού οι «αστυνομικοί» τους έχουν διώξει με την βία έξω από το στέγαστρο, ο «λοχίας» του δείχνει την πινακίδα που αναρτήθηκε τον Αύγουστο που «καλοσωρίζει» τους επισκέπτες στην «ΤΔΒΚ», κατά παράβαση του στάτους κβο.

Οι θέσεις που πήραν ειρηνευτές και ψευδοαστυνομικοί μετά την βίαιη προέλασή τους στην ουδέτερη ζώνη.

Και τα τέσσερα βίντεο τα οποία ανάλυσε το «SigmaLive» είναι διαθέσιμα εδώ:

Κάποια στιγμή πιο μετά, και αφού οι δυνάμεις της UNFICYP έχουν εκδιωχθεί βίαια από τις κατοχικές αρχές, εμφανίζονται και οι Τουρκοκύπριοι οπαδοί της “Unite Cyprus Cyprus” οι οποίοι κρατούν γαρύφαλλα και φωνάζουν μεταξύ άλλων «Out, out, out, UN forces out» («έξω, έξω, έξω, οι δυνάμεις του ΟΗΕ έξω»). Στις φωτογραφίες φαίνονται οι Τουρκοκύπριοι να κάθονται κάτω από το στέγαστρο, μπροστά από την UNFICYP, και με τους Τουρκοκύπριους που έδιωξαν τους ειρηνευτές στο πλάι τους.

Υπενθυμίζουμε πως στην περίπτωση της 7ης Μαρτίου, όταν Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές πρώτοι έσπρωχναν τα στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου με σκοπό να σπάσουν τον κλοιό της, πολλοί βγήκαν για να μιλήσουν για «υπέρμετρη βία» και «φασισμό» κατά των νόμιμων αρχών, παρά το γεγονός πως τραυματίστηκαν Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί. Το μόνο που έκανε η Αστυνομία ήταν περιορισμένη χρήση ατομικών δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος. Εκείνη την ημέρα, η Αστυνομία είχε περικυκλωθεί από την “Unite Cyprus Now” και άλλους από τις ελεύθερες περιοχές, και από Τουρκοκύπριους στην πλευρά της ουδέτερης ζώνης, οι οποίοι ήρθαν από τα κατεχόμενα. Τουρκοκυπριακές πηγές ανέφεραν πως οι διαδηλωτές πέρασαν από τα κατεχόμενα χωρίς να τους ζητηθεί ταυτότητα και οι κατοχικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με την Αστυνομία και να τύχει εκμετάλλευσης το γεγονός από τους εθνικιστές των κατεχομένων.

Στην εκδήλωση της 7ης Μαρτίου, τα στελέχη της UNFICYP όχι μόνο δεν στοχοποιούνται από την Αστυνομία Κύπρου, αλλά συνεργάζονται με αυτήν όταν οι Τουρκοκύπριοι της “Unite Cyprus Now” τους σπρώχνουν με σκοπό να φτάσουν την νόμιμη Αστυνομία και να σπάσουν τον κλοιό της.

Δυσανάλογη (κατά των νόμιμων δυνάμεων) ήταν και η αντίδραση για τα γεγονότα της 29ης Φεβρουαρίου 2020. Τότε, 55χρονος διαδηλωτής επιτέθηκε σε κληρωτό στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την Αστυνομία. Η “Unite Cyprus Now” είχε τότε, μαζί με άλλες ΜΚΟ, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του υπόπτου.

Στην περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα, όπου οι Τουρκοκύπριοι «αστυνομικοί», εντελώς απρόκλητα, ασκούν βία κατά των ειρηνευτών, δεν έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις ούτε από την “Unite Cyprus Now”, ούτε από άλλες οργανώσεις και γνωστές προσωπικότητες και μέσα που τις προηγούμενες ημέρες κατηγορούσαν συνεχώς τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αντίθετο, η UNFICYP κατηγορείται πως βοηθά στην επιβολή της διχοτόμησης, ενώ η σκανδαλώδης, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε εναντίον της από την ψευδοαστυνομία χαρακτηρίζεται απλώς «καυγαδάκι με την τουρκοκυπριακή αστυνομία» («Scuffle with Turkish Cypriot police.», το «police» εκτός εισαγωγικών για την "Unite Cyprus Now".)

Και εδώ είναι που εγείρονται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες αυτής της περίεργης σιωπής, τη στιγμή που οι ειρωνείες και οι υπερβολές κατά της Αστυνομίας Κύπρου συνεχίζονται αμείωτες, τόσο από την εν λόγω ΜΚΟ, όσο και από άλλους ακτιβιστές και προσωπικότητες που συνδέονται με αυτήν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πιο κάτω.

Η βαθμηδόν προέλαση εντός της Νεκρής Ζώνης και η προσπάθεια ελέγχου της είναι κάτι που κάνουν οι κατοχικές αρχές συστηματικά. Το συμβάν δεν ήταν τυχαίο.

Το συγκεκριμένο στέγαστρο έχει ιστορία και γι’ αυτό ο «λοχίας» το υποδεικνύει. Τον περασμένο Αύγουστο, μέχρι και την οδό Κύκκου, οι κατοχικές αρχές έφτιαξαν το εν λόγω στέγαστρο μέσα στην ουδέτερη ζώνη. Τον Σεπτέμβριο, στο στέγαστρο τοποθετήθηκε πινακίδα «καλωσορίσματος» όσων εισέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα. Στην πινακίδα γράφει: «Καλωσορίσατε στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου”». Η πινακίδα αναρτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019 από το λεγόμενο «Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος» και φέρει το όνομα του Ünal Üstel.

Πιο κάτω, φωτογραφίες της περιοχής πριν να κτιστεί το στέγαστρο:

Υπενθυμίζεται πως την ίδια περίοδο είχαν γίνει προσπάθειες παραβίασης του στρατιωτικού στάτους κβο και στα Στροβίλια, στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep στον Άγιο Δομέτιο, στην Δένεια και στην Αυλώνα.

Υπάρχει και το περιστατικό στις αρχές Φεβρουαρίου με το καφενείο «Spitfire» στο οποίο Τούρκοι στρατιώτες είχαν κατέβει και είχαν σταματήσει τον Δήμο Λευκωσίας από το να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες εργασίες καθαρισμού.

Ούτε και στις προαναφερθείες περιπτώσεις δεν υπήρξαν καταγγελίες κατά του κατοχικού στρατού από τις εν λόγω οργανώσεις, ΜΚΟ και προσωπικότητες.

(Από τις εργασίες του Δήμου Λευκωσίας στο Spitfire, σε συνεργασία με την UNFICYP, πριν τους διώξουν οι κατοχικές δυνάμεις.)

Keywords
Τυχαία Θέματα