Η Τουρκία στέλνει αστυνομία και στρατό στο Παγκόσμιο Κύπελο στο Κατάρ

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στρατιώτες και αστυνομικούς για να ενισχύσουν την ασφάλεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση  Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το Σάββατο από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ανάπτυξη απροσδιόριστου αριθμού επιπλέον στρατευμάτων στο Κατάρ για έξι μήνες. Η Τουρκία έχει ήδη

στρατιωτική βάση στο Κατάρ και μπορεί να αναπτύξει εκεί περίπου 250 άτομα βάσει συμφωνίας του 2021.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την αποστολή επιπλέον τουρκικών στρατεύματα. Το ψήφισμα είναι πιθανό να περάσει επειδή το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και ο εθνικιστής σύμμαχός του έχουν την πλειοψηφία στην τουρκική συνέλευση.

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν με ενισχύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν σε μια αποστολή που ονομάζεται «Επιχείρηση Ασπίδας του Παγκόσμιου Κυπέλλου», ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση. Η δύναμη θα προστατεύεται από «τρομοκρατία και άλλες απειλές» και θα υπηρετήσει στο Κατάρ, στα χωρικά του ύδατα και στον εναέριο χώρο του, ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία ενέκρινε τον Ιανουάριο την αποστολή περισσότερων από 3.000 αστυνομικών στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του τουρνουά, που θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς ασφαλείας ευρύτερα. Μια συμφωνία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεών τους τέθηκε σε ισχύ στις 15

Σεπτεμβρίου. Βάσει αυτής της συμφωνίας, το Κατάρ θα μπορούσε να αναπτύξει προσωρινά τα πολεμικά του αεροπλάνα στην Τουρκία για κοινές ασκήσεις και η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει φορτηγά αεροπλάνα του Κατάρ για να μεταφέρει το δικό της προσωπικό ή/και πυρομαχικά σε αποστολές στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

Για την Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg,  τέτοιες κοινές ασκήσεις θα ωφελούσαν πολύ τους πιλότους F-16 της, «οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται με πιλότους που χειρίζονται τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafale του Κατάρ, το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιεί η αντίπαλη Ελλάδα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. ευαίσθητες πληροφορίες». 

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2021, το πολύ 36 αεροσκάφη του Κατάρ μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία για εκπαίδευση.

Η Τουρκία και το Κατάρ είναι κοντά εδώ και χρόνια και η υποστήριξη της Ντόχα από την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της ρήξης της με άλλα περιφερειακά κράτη το 2017 βάθυνε αυτή τη σχέση. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ κατά τη διάρκεια αυτής της διαμάχης. Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο Κατάρ. Από τότε, οι δεσμοί μεταξύ των δυο κρατών έχουν αποκατασταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Παγκόσμιο Κύπελο, Κατάρ,tourkia, pagkosmio kypelo, katar