Η Τουρκία σκέφτεται κι αυτή «Σιδερένιο Θόλο» με ανάσυρση των S-400

Μετά το επιθετικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, μια έντονη συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Τουρκία σχετικά με το «ξεθάψιμο» των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τα οποία παραμένουν σε αποθήκη εδώ και χρόνια. Η κίνηση αυτή εξετάζεται ως πιθανή αντίδραση στην αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή, με την Τουρκία να αναζητά τρόπους ενίσχυσης της αεράμυνάς της.

Ενόψει της εντεινόμενης αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή και της νέας μορφής που αποκτούν οι συγκρούσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η πολιτική ανάλυση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της θέσης σε λειτουργία

του συστήματος S-400 ως ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, ενώ παράλληλα εκφράζεται η προσδοκία οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την αντίληψή τους για τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.

24TV: Η Τουρκία κινδυνεύει από Ισραήλ και πρέπει να αναβαθμίσει την αεράμυνα με S-400

«Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ με σχεδόν 300 ιπτάμενα μέσα. Το Ισραήλ κατέστρεψε το 99% από αυτά. Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στις κάμερες νυκτός έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμα είναι τα συστήματα αεράμυνας και τη σημασία της επιμονής της Τουρκίας για τους S-400.

Η επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ και η απάντηση του Ισραήλ με συστήματα αεράμυνας αντικατοπτρίζει την έντονη αλλαγή στις πολεμικές στρατηγικές. Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προστασία και υπεράσπιση του πολυεπίπεδου εναέριου χώρου της. Με το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της, η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει το δικό της σιδερένιο θόλο κατά των επιθέσεων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ, το οποίο πραγματοποιεί απερίσκεπτες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, δεν θα κάνει το ίδιο σε μια ανυπεράσπιστη Τουρκία», υπογραμμίζει σε ανάρτηση του στον λογαριασμό X το φιλοκυβερνητικό κανάλι 24TV:

Ανάγκη προστασίας από drone καμικάζι

«Δεν θα ήταν άσχημο να έχουμε μια συστοιχία S-400 σταθμευμένη στην περιοχή των συνόρων μας απέναντι στον κίνδυνο να πέσουν στην Τουρκία ένα ή περισσότερα drone καμικάζι, πύραυλοι κρουζ ή βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από το Ιράν προς το Ισραήλ, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος», υποστηρίζει σε ανάρτηση του στον λογαριασμό X ο σχολιαστής αμυντικών θεμάτων, Αρντά Μεβλούτογλου.

Επιβεβαιώνεται η αξία των S-400

«Γιατί αγοράσαμε τους S-400, είναι οι S-400 ενεργοί; Το αμερικανικό λόμπι πρέπει να διδαχθεί από τη χθεσινή νύχτα», λέει σε ανάρτηση του στον λογαριασμό X ο σχολιαστής φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, Ζαφέρ Σαχίν

Μετακίνηση S-400 στα σύνορα με Ιράκ μετά τον Απρίλιο

Η Τουρκία, πάντως, φαίνεται να σκέφτεται να επιστρατεύσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με το Ιράκ, ειδικά μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βαγδάτη τον Απρίλιο.

Η Τουρκία σχεδιάζει τη μετακίνηση των S-400 στη συνοριακή γραμμή, αναβαθμίζοντας σημαντικά την άμυνά της κατά των ιπτάμενων απειλών, όπως τα UAV και UCAV, που χρησιμοποιούνται από το ΡΚΚ.

Με τίτλο «Τελευταίες ημέρες για το καθάρισμα! Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ θα ενεργοποιηθεί» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εθνικιστικής φιλοκυβερνητικής (θεωρούμενης πλησίον κρατικών υπηρεσιών) εφημερίδας Τουρκιγέ άρθρο που παροτρύνει την κυβέρνηση να μεταφέρει το ρωσικό αεροπορικό σύστημα στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς τώρα πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία.

Αναφέρεται επίσης ότι η επιχειρησιακή προετοιμασία για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχει ξεκινήσει εν μέρει τώρα, μετά το Μπαϊράμι, στο πλαίσιο των αποστολών υλικού. Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι το Ιράν, η Γαλλία, ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Ινδία διαδραματίζουν έντονο ρόλο στην προμήθεια πυραύλων και ιπτάμενων επιθετικών μέσων στην οργάνωση του ΡΚΚ.

Ωστόσο, το Ιράν, από την άλλη πλευρά, είναι ενοχλημένο από τις εξελίξεις αυτές. «Το Ιράν βλέπει ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ σε αυτή την επιχείρηση και προσπαθεί να βάλει τη Ρωσία στην εξίσωση», δήλωσε ο καθηγητής Χιζράν Καζαντζί, ειδικός από το Κιρκούκ.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Νέο πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα