«Η Τουρκία ποτέ δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο»

«Η Τουρκία ποτέ δεν θα απεμπολήσει τα φυσικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία για το σκοπό αυτό θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κανένα βήμα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη η Τουρκία και οι Τ/Κ, ενώ

κατήγγειλε τις κινήσεις των Ε/Κ ή της Ελλάδας να εμποδίσουν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία στην περιοχή.

«Όσον αφορά στο θέμα της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων, αυτό που ονομάζεται οριοθέτηση της ΑΟΖ, υπάρχουν μία σειρά όρων που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Ενώ δεν υπάρχει συμφωνία για όλα αυτά, ειδικά η ε/κ πλευρά -και πότε πότε η ελληνική πλευρά- φτιάχνουν χάρτες οριοθετώντας περιοχές που τις θεωρούν δικές τους. Όταν το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός’ αλλά και ο ‘Πορθητής’ βγαίνουν για παράδειγμα 10 χιλιάδες ή 20 χιλιάδες ή 30 χιλιάδες μίλια εκτός των συνόρων μας, στα ανοιχτά της Μεσογείου, για να κάνουν έρευνες, αυτό εκλαμβάνεται από τους Ε/Κ ως παραβίαση και προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες. Κατά την άποψή μας δεν πρόκειται για παραβίαση. Εμείς το έχουμε πει εξαρχής. Δεν υπάρχει για την ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο, ένα μοντέλο ισότιμου διαμοιρασμού που να λαμβάνει υπόψη τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών, τόσο της τουρκικής όσο και της ε/κ πλευράς. Κανείς δεν είναι δυνατό να σκεφτεί ότι η Τουρκία ή οι Τ/Κ θα δεχθούν την συνεχή προσπάθεια των Ε/Κ να δημιουργούν ντε φάκτο καταστάσεις με γεωτρήσεις στην περιοχή», τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου προειδοποίησε ότι «ανεξάρτητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα φυσικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ε/κ πλευρά. Δεν μπορεί να λάβει χώρα εκεί καμία ενέργεια ούτε να γίνει κανένα βήμα που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, είτε πρόκειται για γεωτρήσεις, είτε για ο,τιδήποτε άλλο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τουρκία και οι Τ/Κ», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, για να δηλώσει εμφαντικά «εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Τα πλοία μας, ο ‘Πορθητής’, το ‘Μπαρμπαρός’ θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή. Όπως κάναμε πάντα, έτσι και στο εξής θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υπεραμύνθηκε της παρουσίας του τουρκικού στρατού και της ενίσχυσης των όρων που διέπουν την παρουσία του εκεί. «Ο στρατός μας βρίσκεται εκεί προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη στην Κύπρο και να προστατεύσει τους Τ/Κ. Γι’ αυτό και η βελτίωση των όρων παρουσίας του εκεί είναι προτεραιότητά μας. Και φυσικά σε ενδεχόμενο έντασης να βοηθήσει στην εύρεση λύσης. Είναι καθήκον μας η βελτίωση των φυσικών όρων του στρατού μας για να φέρει εις πέρας την αποστολή του», τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Keywords
Τυχαία Θέματα