Η Τουρκία πιέζει για επαναλειτουργία γραφείου του ψευδοκράτους στο Ισραήλ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων περιελάμβαναν την επαναλειτουργία ενός εμπορικού γραφείου που εκπροσωπούσε την αποσχισθείσα Τουρκική οντότητα στην Κύπρο, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Το γραφείο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του στο Τελ Αβίβ μετά από μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σε μια σειρά ζητημάτων όπως η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2008 και η σκληρή κριτική του τότε Τούρκου πρωθυπουργού

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός το 2009. καθώς και το περιστατικό με τον στολίσκο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών καταδρομέων και Τούρκων ακτιβιστών και την απώλεια ζωών. Για σχεδόν μια δεκαετία, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει βίζα σε στελέχη του ψευδοκράτους, κλείνοντας ουσιαστικά το εμπορικό γραφείο στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες για την επαναλειτουργία του εμπορικού γραφείου φέρονται να πηγαίνουν καλά και οι Τούρκοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι σύντομα θα χορηγηθεί βίζα σε έναν αξιωματούχο του ψευκδοράτους για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στο Ισραήλ για λογαριασμό της κατοχικής κυβέρνησης.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή των εμπιστευτικών συνομιλιών έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, στις 18 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

«Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες για να ανοίξει ξανά το γραφείο αντιπροσωπείας του Τελ Αβίβ, το οποίο έχει κλείσει από το 2014 λόγω της μη έκδοσης βίζας από τις ισραηλινές αρχές στον ορισθέντα εκπρόσωπο [ΤΔΒΚ], θα αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα», είπε ο Σερίμ στους τούρκους βουλευτές.


 

Η Τουρκία έχει επίσης ξεκινήσει εκστρατείες λόμπι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επισκέψεις υψηλού επιπέδου στην αποσχισθείσα περιοχή από ξένους αξιωματούχους. Η Άγκυρα, μαζί με Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους», πιέζουν να ανοίξουν νέα γραφεία αντιπροσωπείας σε άλλες χώρες, με προτεραιότητα την Αυστρία, την Πολωνία, τη Λετονία, την Ολλανδία και τη Μαλαισία.

Αυτή την στιγμή το ψευδοκράτος, διαθέτει 26 γραφεία αντιπροσωπείας σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σημειώνει μεταξύ άλλων το Nordi Monitor

Keywords
Τυχαία Θέματα