Η Τουρκία επενδύει στην καλλιέργεια κάνναβης - Οι άλλες 29 χώρες

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Παρασκευή το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Δεν είναι μόνο η Κύπρος που κινείται αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, η Τουρκία αποφάσισε να καταστήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή κάνναβης

βασικό στοιχείο του οικονομικού της σχεδίου,

Η καλλιέργεια κάνναβης στην Τουρκία είχε ουσιαστικά υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες λόγω κανονισμών κατά των ναρκωτικών αλλά σε ομιλία του στις 9 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου και ακόμη και να τονώσει την παραγωγή του για βιομηχανική χρήση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της El Pais, το σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας κάνναβης περιλαμβάνει την έγκριση της καλλιέργειάς της μέσω πιλοτικών προγραμμάτων σε 20 επαρχίες της χώρας.

«Θα επεκτείνουμε τις εμπορικές άδειες σύμφωνα με τη ζήτηση που βλέπουμε", δήλωσε ο Τούρκος οικονομολόγος Bekir Pakdemirli.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας Μαύρης Θάλασσας και του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα μοιραστεί με τους παραγωγούς κάνναβης και όλους τους άλλους που εμπλέκονται στον τομέα. Ο Ερντογάν κατηγόρησε κατηγόρησε μάλιστα τους «δυτικούς ιμπεριαλιστές» για τη μείωση της κερδοφόρας τουρκικής αγοράς κάνναβης.

Το ιστορικό της απαγόρευσης

Όπως αναφέρει και η Jerusalem Post, το 1937, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ υπέγραψε το Νόμο φορολογίας της Μαριχουάνας, ο οποίος απαγόρευσε την ουσία τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Απαγόρευσε ουσιαστικά την κατοχή κάνναβης απαιτώντας από τους χρήστες να αποκτήσουν μια φορολογική σφραγίδα, την οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν χωρίς να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό και τη θέση της μαριχουάνας τους, ενοχοποιώντας έτσι τους εαυτούς τους στη διαδικασία. Ενώ ο νόμος ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και καταργήθηκε επισήμως από το Κογκρέσο το 1970, το Κογκρέσο πέρασε ταυτόχρονα τον νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών - εξασφαλίζοντας έτσι ότι η μαριχουάνα παραμένει παράνομη. Από τότε, η Ουάσιγκτον επέμεινε ότι οι υπόλοιπες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η περίπτωση Ισραήλ

Αλλά όπως και στο Ισραήλ, όπου το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε την τελική του έγκριση σε έναν πολυαναμενόμενο και αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει εξαγωγές ιατρικής κάνναβης, η Τουρκία άρχισε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία ενέκρινε έναν κανονισμό που επέτρεψε σε 19 επαρχίες να καλλιεργούν κάνναβη αλλά οι κανονισμοί δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι πρόσφατα.

Το Ευρασιατικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών παρουσίασε στην τουρκική κυβέρνηση μια πρόταση που θα αφορούσε την πρώτη εστίαση στην καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης με μικρή περιεκτικότητα σε THC (η ψυχοδραστική ουσία που χαρακτηρίζει τη μαριχουάνα) και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κλωστοϋφαντουργικό προϊόν και τη βιομηχανία χαρτιού. Αργότερα, θα επεκταθεί στις ποικιλίες κάνναβης Indica των οποίων η υψηλότερη THC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Το Ινστιτούτο Κάνναβης δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι έχει διανείμει σπόρους σε τοπικές φυτείες και αναμένει ότι μέχρι το 2030 θα έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε η παραγωγή μαριχουάνας και των συνδεδεμένων βιομηχανιών της θα μπορούσε να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην Ελλάδα ο δρόμος για τις επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη άνοιξε από τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή των δύο πρώτων αδειοδοτήσεων εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τους συναρμόδιους υπουργούς υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι 30 χώρες με ιατρική κάνναβη

Υπάρχουν 30 χώρες που έχουν δώσει το πράσινο φως στην ιατρική κάνναβη με κάποια ιδιότητα, καθώς και μικρή ομάδα χωρών που επιτρέπουν την ιατρική χρήση της Κάνναβης σε πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, όπως με τη μορφή φαρμάκων που προέρχονται από κάνναβη. Ακολουθούν οι 30 χώρες με ιατρικά νόμιμη μαριχουάνα. Αργεντινή, Ολλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Καναδάς, Ισραήλ, Περού, Χιλή, Ιταλία, Πολωνία, Κολομβία, Τζαμάικα, Ρουμανία, Κροατία, Λεσότο, Σαν Μαρίνο, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σκόπια, Τουρκία, Δανία, Μάλτα, Ουρουγουάη, Φινλανδία, Μεξικό, Ζιμπάμπουε.

Keywords
Τυχαία Θέματα